( zeller | 2021. 04. 25., v – 10:54 )

"Kell valaki, aki ellenőrzi, hogy a szavazatot te adtad-e le" - Akkor pontosítom:  az általad ismert és birtokolt adat/eszköz lett a szavazat leadásakor használva. Ahogy rád hasonlító illető személyijével (olyan helyen, ahol tuti nem ismerik egyikőtöket sem személyesen) most is tudsz szavazni, úgy igen, egy elektronikus azonosítóeszköz is kölcsönadható másnak, hogy szavazzon vele.

"ha tudják hol, mikor, milyen eszközről szavazol akkor nem garantálható a titkos legyen a szavazatod" - Az, hogy te szavaztál, az valóban ismert tény lesz, de az, ami a szavazatodban van, az nem. Offline elkészítheted a kapott egyszer használatos szavazókulcsot használva titkosításra a szavazatodat (a szavazókulcsod párja "nem jön ki" az eszközből, ahol készült), aláírod, beküldöd. (Borítékba beraktad a savazólapot, borítékot leragasztottad, a ragasztást keresztben aláírtad). Igen, lehet olyantól tartani, hogy megfigyelik/naplózzák/stb azt, hogy mit csinálsz - megfelelő íróeszköznek kinéző tárgyat a kezedbe adva dettó megoldható papíros szavazásnál is - a rendszer átlátható, forráskód szinten publikus(!) kialakítása kifejezetten fontos; a mostani papíros szavazási rendszer körüli jogszabályok is jellemzően az átláthatóság és a jól definiált folyamatok előírásait, feltételeit rögzítik - ilyen szabályozás kell az e-voting esetén is - amivel kapcsolatban mi most a milyen méretű és alakú és hány darab boríték, leragasztva vagy sem, milyen színű toll és hasonló kérdéseken polemizálunk, miközben ez csak egy kis szelete a teljes folyamatnak. És ez utóbbinak kell kielégítenie a "tiszta" választásokkal kapcsolatos követelményeket - amihez bőségesen kell folyamatokat is szabályozni úgy, hogy mindenütt az és csak az az információ álljon rendlkezésre.

Beérkezik az elektronikus szavazatod, elteszik aláírva, hogy be tudják mutatni, hogy megkapták, és hogy tőled azt a szavazatot vették számításba.
Titkosított datcsomagokról aláírást leválasztva random sorrendben beolvastatják a "HSM"-mel, ami a titkosító kulcs párjával ki tudja bontani (ott már nincs információ, hogy melyik adatcsomag, melyik szavazóhoz tartozik), és vissza tudja adni, hogy 5432 csomagban "A", 2345 csomagban "B", 123 csomagban meg "l0f@szj0ska" szerepelt.