( zZsOlTi | 2021. 04. 23., p – 18:52 )

"Most mar elvbol _sem_ oltatom be magam."
Te tudod.

"Majd johogynem legkozelebb meg vegbeltukrozest irnak elo a BKV hasznalathoz. Ez nagyon rossz ut. Es szegyen egyebkent, hogy innentol masodrendu allampolgar lettem, sokadmagammal."
Nem értem miért így élitek ezt meg. Egyrészt nem csak oltással lehetsz védett és kaphatsz védettségi igazolványt. Ha igazoltan átestél a betegségen, az is jó. ha nem igazoltan, de átestél, az is jó lehet. Elmész dokihoz, elmész laborba és kiderül.
Másrészt nem vagy másodrendű, de járvány van még midig, ezt fel kéne fogni. Miért NE korlátozhatnák -ahogy eddig is tették- a terjedést, különböző intézkedésekkel? Aki nem védett, az továbbra is potenciális kórházi ápolt vagy akár áldozat. Annyi a változás, hogy aki már védett, az jobban mozoghat, mert ő már valószínűleg nem köt ki kórházban. Teljesen logikus.

"Miert nem mondjak ki, hogy kotelezo az oltas?? Sokkal normalisabb dolog lenne. Persze az komolyabb indulatokat szulne. Igy meg szepen lehet megosztani, stb."
Mert akkor elfogadná a sok oltás meg járvány tagadó a kötelező oltást? Akkor nem lennének ellentétek?

"gyerekekkel (<16) mi lesz? "
Mehetnek a szülőkkel akárhova. -> "a 12 és 16 év közöttiek oltását egyelőre vizsgálják, ehhez hozzátette, hogy „szállodába, moziba és mindenhova a kiskorú gyerekeket magukkal vihetik a szülők”, akik rendelkeznek védettségi igazolvánnyal."

"nem olthatoak, ha onekik adunk kivetelt, akkor mi a lofasznak kellett eddig bezarni az iskolat/ovodoat?"
Mert eddig hazavitték volna a vírust és a szüleik/nagyszüleik esetleg megbetegedtek, kórházba kerültek volna. Most viszont Ők már -sokan- be vannak oltva. Nem bonyolult.

"az _osszes_ vakcinanak veszhelyzeti alkalmazasra szol az engedelye; ha a korhazak kiurulnek (jelenleg ez zajlik egyebkent), akkor mi alapjan szabad egyaltalan beadni ezeket a beta allapotu vakcinakat a tovabbiakban? "
Majd engedélyezik őket.

"Plane utana ez alapjan meg diszkriminalni is"
Senki nem diszkriminál. Pláne nem az oltással. Védettséghez kötöttek -remélhetőleg csak egy átmenetei ideig- bizonyos szolgáltatások, ahol járványügyi kockázat van.

"miert csak 4 honapra kap vedettsegi igazolvanyt, aki atesett az igazi viruson? es vegtelen ervenyessegut az, akit oltottak?"
Ez jó kérdés, így van? (nem tudtam) De valószínűleg ez is változni fog ,ahogy kiismerjük a helyzetet. Egyelőre midnen bizonytalan, azt sem tudjuk pontosan meddig véd az oltás, nincs elég tapasztalat. Afelől viszont nincs kétség ,hogy véd és jó eséllyel oltva már nem kerülsz kórházba.

"a spanyolnatha idejen meghalt 20millio ember (mas becslesek szerint 27-50); a harmadik evben a halalozasok szama mar belesimult a normal gorbebe"
Ezzel mit szeretnél mondani? engedjük el a járványt, hadd pusztítson?