( cdbb | 2021. 04. 23., p – 12:20 )

Helló,

Az idézetben a link a http://www.valasztasirendszer.hu/-ra visz, ha egy mércés cikket vitatunk meg, kérlek idézd be a mércés cikk linkjét is :) Mellesleg: https://merce.hu/2021/04/23/ordogtol-valo-lenne-a-levelszavazas/  

Én is rögtön az Észt szavazási rendszert akartam felhozni mint pozitív ellenpéldát, mikor megtalálva a cikket láttam hogy már odaírták. Egyetértek a fentiekkel, szerintem is meg lehet oldani. A levélszavazás szerintem röhejes a 21. században, mármint az hogy bárki bízik benne. (Ráadásul, a helyi választási bizottságokat is sokszor bevádolják mindenfélével, plusz nálunk a fő probléma nem is az ellenőrizhetőség hanem a választókerületek átrajzolása, és a szavazatvásárlás élelmiszerért. Ezt politikai oldaltól függetlenül írom, mindenkinek probléma hogy nincs "közbizalom" tökmindegy hogy digitális vagy papíralapú) 

A lényeg szerintem hogy ha már IT rendszerről beszélünk, vegyük ki az embert mint leggyengébb láncszemet a szavazó és a végeredmény kijelzője között lévő láncból. Megvalósításhoz az ugrik be hogy blockchain alapú, teszemazt 18-szoros bycrypt módszerrel hashelt szavazatot, mittomén 1024 bites ECC titkosított kulccsal küldje be az illető, és mondjuk az ellenőrizhetőség legyen olyan hogy a saját magadnak igényelt eszemélyis kulccsal tudod lekérdezni bármikor a szavazás időtartama során, ha gyanús számodra a végeredmény. Vagy pl. videóbankoláshoz hasonló rendszert bevezetni. Legyen multifaktoros auth, a csatorna is többszörösen biztosított, ja és természetesen open source. 

De amúgy én már annak is örülnék ha nálunk nem "fagynának le" a szerverek az NVI-nél a papíralapú szavazás végén...