( Raynes | 2021. 04. 22., cs – 18:26 )

Pontosan az egyik legfőbb indok a Linux mellett. Ez a fajta pattogósság, főleg, ami sok kis fájllal dologzik, sciptek tömkelegét tölti be, annyival gyorsabb Linux alatt, hogy aki nem szokott hozzá, annak elsőre hihetetlen lesz. Főleg akkor számít sokat, ha valakinek gyengébb gépe van, hogy Windows nélkül mennyire szárnyra tud kapni, főleg, ha valami megfelelő, pehelysúlyúbb disztróval és grafikus felülettel használja valaki, ami nincs tele bloat sallangokkal.

A másik, hogy Linuxban mindent lehet testre szabni, hekkelni, amit pl. Windows alatt nem lehet (eleve nem ura a user a saját rendszerének), különböző filozófiájú WM-ek, keyboard driven workflow, tiling, shelles/CLI ökoszisztéma, ez annyival nagyobb hatékonyságot biztosít, mint a hagyományos egy megoldás mindenkinek desktop, hogy hihetetlen, csak aki nem próbálta még ki, az nem fogja elhinni.

Ennek a WSL-nek egyébként pont ez az egyetlen előnye, hiába lámaság, lehet 1-2 embert behúz majd a natív Linux világába, mikor látja, hogy dolgok mennyivel gyorsabban futnak, mennyivel hatékonyabbak. Egyfajta kóstolót kaphat olyan is, aki nem akart ismeretlen disztrókkal kísérletezni a gépén.