( gee | 2021. 04. 22., cs – 13:56 )

Nekem akkor volt hasonló jelenség: nem válaszol, viszont a ventilátor pörög, amikor a firefox túlterhelte a 4G RAM-os és swap nélküli gépemet.

A Firefox-ra jellemző, hogy egy idő után valami olyan állapotba kerül, hogy több erőforrást használ, mint az indítás után. Nem merem azt mondani, hogy memory leak, mert nem tudom az igazi okát, de úgy tűnik, hogy minél több tabot nézek meg, annál nagyobb az esély erre a jelenségre. Lehet, hogy minden tab egy kicsit szemetel és ez idővel összeadódik, de az is lehet, hogy időnként egy tab bezárása után nem takarítja el a nyomait megfelelően. A megfigyelésem szerint nem csak sok memóriát használ a Firefox ilyenkor, hanem a processzort is pörgeti (nem 100%-on, de azért elég magasan).

Amikor a RAM-ból kifogyott, elkezdett mint az őrült lapokat eldobálni és újra betölteni, a hdd kerregett és úgy általában nem válaszolt a GUI.

Ha időben észrevettem, ilyenkor ctrl-alt-F2-vel konzolra váltva, vagy máshonnan (pl. telefonról) ssh-val bejelentkezve root-ként vagy a killall firefox, vagy a reboot parancsot ki tudtam adni (a karakteres terminál is lassú volt). Ha nem ment a bejelentkezés sem, mert mondjuk nem jött meg a password prompt még a timeout előtt, akkor maradt a gép kikapcsolása.

Miután swap-ot beállítottam, ilyen totál lefagyás nem jelentkezett, de az erős belassulás megmaradt. A gépbe több RAM-ot nem lehet tenni, a hdd helyett azóta sdd van, de továbbra is simán előfordul, hogy elkezd a ventilátor pörögni, a proci dolgozik erősen, és lassan tölt be dolgokat, lassan reagál, vagy mondjuk egy YT videó akad lejátszás közben. Ilyenkor a firefox bezárása és újraindítása megoldja a helyzetet.