( cspguy | 2021. 04. 21., sze – 19:39 )

Bocs, de piacból élünk, mindannyian. Vagy alkalmazottként, vagy vállalkozóként.

Abba gondolj bele, ha kiadod a melót egy vállalkozónak, mennyiért csinálja meg (üzem: 8-15K/óra, szervernél még több) és rájössz, hogy jobban megéri tartani és megbecsülni az alkalmazott kollégát, pár ezer forintért nem megy senki arrébb, de ha jó a hely, akkor érdemes megtartani, ha meg nem érzed magad jól, le kell lépni, mert az életed jelentős részét töltöd ott.

Dolgoztam én is olyan helyen (bankszektor), 18 évet, üzem oldalon, ami nem volt játékszer szakmailag és imádtam a szakmai részét, de a hazug szemét vezetői kamuszövegből elegem lett és a szar fizetésből, meg az élhetetlen életből. Nagyban ment a vezetői bullshit meg kamuzás a végén pár évig és eljöttem, elfogyott a cérna, betelt a pohár, de jól lerendeztem úgy mindent, hogy nem tudtak mást csinálni, csak végkielégítéssel kifizetni, pozíciómegszűnéssel (közös megegyezést nem írtam alá, hanem a képükbe röhögtem szó szerint), egyébként különben rájuk vertem volna egy tök frankó munkaügyi pert (tele voltam bizonyítékkal törvénytelenségeket tekintve, tudatosan gyűjtöttem), meg a volt közvetlen főnökömre egy magánvádas rágalmazási pert is rádobtam (feljelentettem és szétszórtam a teljes IT-n, hogy emberünk ellen megtettem a feljelentést. Kicsit beszarattam, hálából.) Az összes IT-s haver a főnökömön röhögött, pár hónapra ahogy eljöttem, kirúgták.

Meg volt még pár trükk a tarsolyomban, ami miatt megfelelő technikai eszközökkel szépen csapdába csaltam őket, szóval, úgy voltam vele, hogy gyerekek, senki és semmi nem érdekel, rúgjatok ki a p.csába.

A vágóhídon meg megmondtam a hr-es előtt a 2 főf@sznak, hogy a legszarabb alattuk volt dolgozni a 18 év alatt, búcsúzóul.

Felmentettek a munkavégzés alól (röhögtem), 70 nap felmondási idő, 5 napot voltam munkanélküli (arra megkaptam a teljes hónapnyi segélyt), simán találtam másik pozit 50%-al több pénzért, és 2x annyi éves bónusszal és nincs túlóra egy perc sem, lett életem végre és életem legjobb helye melóhelyügyileg, becsülöm is erősen.

A fiatal generációról meg annyit, hogy lehet onnan jót meríteni, nagyon sok értelmes arc van és jó koponya, de az ego jópár esetben a mennyországban van, szóval érdekes a hozzáállás pár esetben.

Bérigény meg lesz, mert nettó 300-ért hegesztő szakmunkások melóznak, szóval ehhez kell a bért viszonyítani IT oldalon, főleg ha diplomás az illető.

Ami fontos, angol CV, külföldön jobban meg a távmunka, van olyan ismerős, aki ezt csinálja, az egyik barátom haverja, otthonról tolja végig.

Ami még perspektíva, Oracle DBA, az jól fizet (itthon 800.000-1.100.000) nettó, vagy IT biztonsági terület (CISA+CISM+CEH).

Nemzetközi könyvvizsgáló/auditor cégeket messze el kell kerülni, mert kivéreztetnek. Bankokat dettó, bár az OTP-ben a legjobb a fizu a bankszektorban (mondjuk kőkemény hajtás van ott is).