( Hevi | 2021. 04. 21., sze – 18:23 )

A multi user dolog változhat a jövőben. Úgy látszik nem triviális ezt implementálni. A Shared iPad feature már elérhető enterprise userek számára, szóval van remény.

Most pont nem találom, de az egyik WWDC'20 videóban volt szó arról, hogy... na meg is van. WWDC 2019 Introducing iPad apps for Mac. Kb. 4 percnél beszél arról az emberke, hogy hogy fésülték össze az iOS és a macOS stacket, frameworköket. Nem mondom, hogy WWDC'21-on bejelentik a macOS for iPad-et, de elképzelhető, hogy egy pár év múlva a macOS vagy i(Pad)OS UI csak egy vékonyka layer lesz a unified stack fölött. Ha kézbe veszed a tabletet, akkor iPadOS UI-t kapsz, ha dokkolod, akkor macOS UI-t. A' la Windows 7, csak nekik nem jött össze a dolog normálisan.

Az Apple viszont szerintem jó helyzetben van ahhoz, hogy egy ilyet meg tudjon lépni. Lehet, hogy csak az iPad Pro lenne képes erre az M1 processzorral, míg a maradék iPad-ek maradnának az A procikon kizárólag iPadOS UI-jal.

Ez csak egy lehetőség, de az tény, hogy a saját appjaikat elkezdték átírni Catalyst alapúra. Ebben nem vagyok 100% biztos, de gondolom ugyanaz a kód fut iPhone-on, iPad-en és Mac-en is ezeknél az appoknál. Mármint technológiailag igen, csak nem tudom, hogy a Catalyst appokat használják-e iOS-en is. Mondjuk miért ne használnák, arra van.

A macOS is komolyan konvergálódik iPadOS irányba. Régi feature a Launchpad, de jelezte a konvergencia kezdetét. Big Sur-ral meg bejött az iPadOS style notification meg control center is.

iPadOS-en meg az előhívható Dock jött be, swipe between fullscreen apps, stb. stb.

Szóval fene tudja mit terveznek konkrétan, de az irány letagadhatatlan.

Főleg most, hogy az iPad Pro-ba desktop/laptop grade processzort tettek. Ez talán sejtet valamit. Ne feledjük, hogy az iPad Pro ellenfele a Microsoft Surface (Pro?), az pedig ha jól tudom tud desktop appokat is futtatni. Nekem személy szerint mondjuk az XCode meg az iTerm az ami fontos lenne :)

Mindegy, WWDC után okosabbak leszünk :)