( uid_2716 | 2021. 04. 20., k – 18:56 )

2019 nyarától használtam nem sokkal ezelőttig AMD EPYC munkaállomást, amelyet az AMD dolgozói (vagy megbízottai) maguk állítottak össze számomra, és szállíttattak ki hozzám (home office-ba). Ezt csak azért mondom, hogy jelezzem: a gép nem kendácsolva volt, hanem profik rakták össze.

A gépben folyadékhűtés volt, nagyon sok ventilátorral a torony elején, hátulján, és tetején. Kitűnően működött, de két negatívumát megnevezném a mostani téma kapcsán:

  1. Nagyon hangos volt, alapjáraton is. (A firmware setup-ban természetesen körbenéztem.) Kellemetlen volt mellette huzamosabb ideig dolgozni.
  2. Pár hónapja utánaolvastam a folyadékhűtésnek (pusztán érdeklődésből), általánosságában, és (megdöbbenésemre) bizony van olyan, hogy a rendszer léket kap. Az egy dolog, hogy a gép maga elázik ilyenkor, de az iroda egy része (asztal, fal, szőnyeg, padló) is el tud ázni!

A különféle gyártók folyadékhűtései a weben olvasottak szerint nem azonos eséllyel problémásak, de a hozzám kiszállított munkaállomásban történetesen pont az volt, amely a net népe szerint a legkockázatosabb volt. Így a második pont miatt felvettem a kapcsolatot az AMD-vel, és visszaküldtem nekik a gépet, azzal a kéréssel, hogy tegyenek bele léghűtést, ha az AMD SEV-vel kapcsolatos munkámat továbbra is támogatni / gyorsítani szeretnék a kölcsön géppel. Hangosabb lenne, de az én szemszögemből biztonságosabb. Amíg a munkahelyi iroda ázik el, addig nem az én gondom, de itthon nem szeretnék ezen aggódni.

Mivel a kérésemet nem utasították el, azért most is azt gondolom, hogy a folyadékhűtésnek valóban van rizikója.

(A gép azóta az AMD-nél van, még nem kaptam vissza, de nem is nagyon piszkáltam őket -- volt elég más feladat is.)

... Alapvetően a hozzászólásom annyi lett volna, hogy jól meggondoltad a folyadékhűtést?, de a hup-on "a kérdező alapból hülye" :), ezért a kérdést kicsit defenzívebben fogalmaztam meg :)