( gee | 2021. 04. 20., k – 11:03 )

mire jó egy olyan vezetéstámogató rendszer, ami elvileg tudja vezetni az autót (kormányt, gázt és féket kezel), de valójában bármelyik pillanatban hibázhat, például pont abban a pillanatban, amikor nem számítasz rá.

Én két előnyt látok:

1) tud reagálni váratlan helyzetekre, amikre az ember nem reagált volna időben. (Pl. láttam olyan YT videót, ahol valami teherautó platójáról leesett valami, a mögötte jövő Tesla meg sávot váltott és elkerülte, a sofőr meg csak hápogott)

2) ha a sofőr figyelmetlen (álmos, telefonját buzerálja, a gyerekeket neveli), akkor se megy le az útról neki a fának, hanem a sávban tartja az autót.

És ugyan valóban bármikor hibázhat, de ha épp nem a második eset van, hanem a sofőr egyébként figyel és fogja a kormányt (ami az elvárt viselkedés), akkor látja, hogy az autó rossz íven van és beleavatkozik, vagy ha a Tesla feladja és kézi vezérlésre kapcsol, akkor egyszerűen csak folytatja a vezetést.

Nyilván az is egy opció, hogy mindent úgy csinálsz, mintha te vezetnél, de akkor mi értelme van annak, hogy az autó tud kormányozni?

Amennyire én értem, úgy _kell_ csinálnod, mintha te vezetnél. Hiszen ez nem egy önvezető autó, csak vezetéstámogató rendszer.

A mostani autóm is tartja a sebességet és a sávon belül tartja az autót egyenesben is és kanyarban is, mégis úgy kell csinálnom, mintha én vezetnék. Az, hogy a másik autónak Tesla a neve és ezeken felül még egyebeket is tud, az frankó, de ezeket a dolgokat mégis ugyanúgy kell csinálni az összes autóban.