( ggallo | 2021. 04. 19., h – 09:47 )

A második kérdés az egyszerűbb: teljesen úgy működik, mint a többi Mikrotik router, mindent "átvisz", amit beállítasz, hogy mehet rajta. VLAN-okat természetesen.

A Mikrotik 60 GHz antennáinak a nyitása 1 fok. Szóval nagyon nagyon pontosan kell beállítani, hogy (jól) működjön, nem elég szemre szembe állítani. Javaslom hozzá megvenni mindkét oldalra az "extra" fém konzolt, azzal sokkal könnyebb beállítani vele: Mikrotik solidMOUNT
Ezen felül stabil legyen az árbóc (vagy amire teszitek), ne mozogjon, ha fúj a szél vagy akármi.
A Mikrotik 60G antennákban van egy gyári (csak CLI-ből elérhető) tool a beállításhoz, ami kvázi real-time mutatja az antenna orientációt, eltérést. Ezt érdemes használni.
A nyaláb olyan szűk ezen a frekin, hogy ha egymás mellé teszel két antennát, akkor majdnem ugyan olyan irányból ráállva is szeparált lesz a jel (pláne, ha a két ellenoldal nem is közvetlen egymás mellett van), szóval olyan gondod nem lesz, hogy a mellette lévő bármilyen tárgy zavarna.
Ellenben 60G-n olyan nagy mindennek a csillapítása, hogy ha bármi elé kerül, akkor az link szakadás lesz. Itt nincs olyan, hogy kicsit belóg a fa ága, vagy előbújtak a levelek, vagy pont keresztezi a nyalábot a 125 kV-os villamos vezeték. Sőt, annyira igaz ez, hogy számíts arra. hogy nagyon sűrű esőben vagy ködben is csökkenni fog az átviteli képesség, vagy szakadások is lesznek olykor. De ez elsősorban a frekvenciával jár, nem a készülékek miatt van.

Egyébként elég stabil kapcsolatot ad, ha jó helyre, jól beállítva, stablian van felszerelve. Tudja a duplex 1 GbE sebességet hozni. A gyakorlatban (a gyári leirattal szemben) viszont olyan 500-700 méterig jó igazán, a gyári 800m vagy a fölött szerencse és eléggé időjárás kérdése a stabil link (Hawaii-n 1.5 km-re is jó... :-).