( ggallo | 2021. 04. 18., v – 20:57 )

Az RDM akkor jön jól általában (ez a "speciális eset" az én olvasatomban, alapból a VMFS javasolt ugye), ha egy "fizikai" diszkhez (ami lehet persze DAS/SAN LUN is) valami okból tényleges, kvázi közvetlen hozzáférés szükséges (spéci SCSI parancsok kiadásához, fizikai gépről virtuálisba migráláskor HDD másolással, ilyesmik).

Elvileg az RDM-nek jobb teljesítményt kellene nyújtania egyébként. Az persze nehéz kérdés, hogy ebben a konkrét felállásban hol van a szűk keresztmetszet, ami miatt ez nem így van.

Az biztos, hogy az ESXi NFS-en mindig szinkron írást végez, függetlenül az NFS szerver oldal beállításától. Számomra nem elképzelhetetlen, hogy az FC-n felcsatolt LUN-okkal is így van. Mert egyébként Te hiába tiltod le a szinkron írást ZFS oldalon, az csak annyit csinál, hogy ha a kliens nem jelöli meg az írás módját, akkor nem sziknron lesz. De ha a kliens megjelöli, hogy neki szinkron művelet kell, akkor mindenképp az lesz, hiába van a dataset-en/zvol-on letiltva.

Mondjuk egy jó SLOG device lehet segítene ezen a fajta terhelésen, ha valóban a feltételezésem szerinti szinkron írásokkal működik a rendszer. De nem 100%, ki kellene próbálni. A 8 Gbit-es FC-t alapul véve elég nenne 5-10 GB-nyi SLOG. Viszont szerintem az említett Intel 545-ös desktop SSD erre nem jó. Az szinkron írásban, pláne kis blokkméret esetén nem remekelhet annyira (mondjuk tesztre... HDD-n lévő ZIL-nél tuti gyorsabb).