( pink | 2021. 04. 18., v – 10:22 )

Bocsáss meg, ezt demagóg hozzászólásnak tartom. Lehetséges, hogy vannak elitista programozók, de jómagam nem erről beszéltem.
Mindig boldog vagyok, amikor valaki a programozást választja hivatásul, vagy akár hobbiból programozik. Szívesen segítettem mindig a fiatalokat.
De ha kérhetem, akkor ezt elhivatottsággal tegyék.
Mert sajnos találkozik az ember olyanokkal, akik úgy keveredtek ide, hogy hallották, hogy ,,programozással jól lehet keresni", és nem akarnak ők a legjobbak közé tartozni, csak valahogy ellebegni ennek a tónak a vizén. A demand miatt pedig ők is a felszínen maradnak.

Mondok egy analógiát.
Régen a kereskedelmi pilóták a légierőtől és a vitorlázó szakosztályoktól kerültek ki. Ők rendkívüli tapasztalattal rendelkeztek, és baj esetén hihetetlen mentéseket tudtak végrehajtani egy tohonya utasszállítóval is.
Mára a pilótaképzés sajnos üzlet. Ha van elég pénzed, vagy apuci befizet, idő kérdése, és kereskedelmi járatokon pilóta lehetsz.
A programozás terén ugyanez az érzésem. Vannak most is nagyszerű szakemberek, de lett egy ilyen jellegű ,,beáramlás" is.

Tartom, hogy nem kell mindenkinek programozni. Mint ahogy pilóta vagy cukrász se lehessen mindenki.
Nem tudom láttál-e már olyan cukrászt munka közben, hogy közben arra gondoltál, neked ez semennyi tanulással nem menne így. Mert hiányzik belőled valami, ami benne megvan. Nem tudod megfogalmazni, hogy mi, de egyértelműen felismered, hogy ez a helyzet.
Velem gyakran van ilyen, amikor szakembereket figyelek munka közben.
(Nem minden cukrász ilyen; ott is ezt gondolom: van köztük, akinek nem szabadna csinálni.)

Lehessen bárkiből programozó, aki alkalmas erre. Ez is alkatfüggő.
Vannak, akik más szakmában sokkal jobbak és sikeresebbek lehetnek.

Megjegyzem magam sohasem tiltakoztam a Rust ellen. Nemrég említettem valahol, hogy tőlem az egész kernelt újraírhatják Rust-ban, mert nem ez a lényeg.

A Te analógiádra visszatérve: lehet, hogy megtanítottuk a tömegeket írni és olvasni. Most funkcionális analfabétákkal van tele a világ.