( TCH | 2021. 04. 17., szo – 11:15 )

Az emberek hibáznak. Akármilyen jó programozó, reviewer, tesztelő, stb valaki, ha elég sok kód megy át a kezei között előbb-utóbb el fog siklani a figyelme egy hiba felett.

Ennyi erővel Rust fordító programozói is hibáznak.

Ez ellen csak automatizálással lehet védekezni, eszköztől függetlenül.

És az automatizmust összeállítók nem hibázhatnak?

Ha a C nyelv nem teszi lehetővé, hogy ezeket a hibákat automatikusan meg lehessen fogni (a fordító vagy egy static analyzer segítségével), akkor az az eszköz hibája.

A kalapáccsal nyugodtan be lehet verni a szélvédőt és az eszköz nem akadályozza ezt meg, tehát ez az eszköz hibája. Vagy esetleg nem az eszköz hibája, mert nem is volt célja sosem, hogy megakadályozza? A felhasználó hibája nem az eszköz hibája. Ennyi erővel a tökéletes eszköz egy az embernél okosabb robot, ami jobban tudja az embernél nem csak azt, hogy hogyan kell a melót megcsinálni, de azt is, hogy az ember mit is akart csinálni. Mit ad Isten, elnézve a rettenetes-rémületes okosfos világot, pont erre megyünk. És milyen baromi jó, ugye?

Hanem mit kellene változtatni a rendszeren, ami lehetővé tette, hogy a pilóta hibázzon és ez balesethez vezessen.

Az tette lehetővé, hogy létezik. Javaslom: szüntessük meg a pilótát, csinálja robot az egészet. Elnézve a Tesla kocsijait, sokkal jobb lesz, mert csökkenni fog a túlnépesedés.