( hrgy84 | 2021. 04. 16., p – 19:36 )

Az ember egy 3-12 oras autouton nem tud folyamatosan figyelni, ez tudomanyos teny. Akarmekkora rutinod van, akarmilyen figyelmes vezeto vagy, nem tudsz minden pillanatban figyelni. A legtobbszor ez azert nem jon ki, mert azok, akik rutinosabbak, hajlamosak olyan utakat valasztani, amiket ismernek, ismert veszelyforras pontokkal, igy eleg csak akkor ebernek lenni, amikor tudod, hogy "problemas" kornyekre ersz. 

Az automata ellenben akkor is eberen figyel, amikor egyenesen mesz, vagy amikor tok ismeretlen utakon jarsz tobb oraja, es lankadna a figyelmed. Raadasul egeszsegileg is lehet veled barmi, hiaba vagy egeszseges: megszedulhetsz a melegtol, lehetsz stresszes, mert allasinterjura mesz, vagy ideges mert az asszony ott fekszik rosszulletekbe a hatso ulesen. Ezek mind-mind befolyasoljak a figyelmet, es remek forrasai a vezetesi, autokezelesi hibaknak. Na, az automatat mindez nem erdekli, o tartja a savot, vezerli a gazt, figyeli a holtteret, tablakat, stb. 

Nem gondolom attol, hogy egy olyan sofor, aki amugy tud vezetni, ettol rosszabb sofor lesz, ellenben sok olyan emberi hibat kuszobol ki, amivel eletet - is - menthet. Ezek ugyanolyan biztonsagi funkcioknak tekintendok, mint az ABS vagy a menetstabilizator.