( ricsip | 2021. 04. 13., k – 05:47 )

Szerkesztve: 2021. 04. 13., k – 06:02

Hogy fel fognak értekelődni a régi ósdi lemezes játékok, amiket a puszta közepén is lehet jatszani, akár 15-20 év múlva is, mikor a kiadója már rég a sírban van! Amiknél nem kell senkihez menni kuncsorogni új kulcsokért, meg szívességért, csak betolom a kibaszott lemezt az olvasóba, és elindul. Nem baszogat aktiválással meg 20 online akkóunttal, steam-battlenet-istenfasza launcser 20gigás apdéttel, ami amúgysem jelent mást mint az én költségemre nézzem a kibaszott hírdetéseiket meg reklámjaikat még a játék indítása előtt. Plussz a hetente leokézandó végfelhasználói 5000 oldalas zsarolószerződésekkel (meg 3faktoros belépés, lejárt a kurva jelszó változtasdmeg  de jajj nemjó az előző 25 jelszavadat nem használhatod újra, meg kéne bele vmi szarkupac formájú emoji is... folytassam?)

Jól bekajálta a nép a kibaszott alwaysonline + előfizetős moslékot. A mikroszoftot majdnem felkoncolták vasvillával, mikor 2013-ban az xbone-t always online akarták kiadni. A hivatalos megjelenés előtt pár hónappal megszondázták a piacot és beáldoztak egy kreativmánáger alkalmazott parasztot (adam orth ha még emlékszik valaki), mit szólna hozzá a plebs? Akkor nem jött be. Hőbörögtek a katonák, h. kint vannak a hajón a tenger közepén, hadművelet van, amikor lelövik az internetet is. Így az éppen nem bevetésen levő jóember nem tud a kantinban csüffögni a cod-al, mert a köcsög xbox online nem tölt be. Ez így nemleszfrankó mikroszoft! Szokásos mikroszoft taktika jött, akkor sunyi aljas módon lassan hátulról megkerülve, apró lépésekben toljuk le a nép torkán a vaskos kékeres f.. brénket.

Azóta meg látjuk mi lett: digitalonly xbox alapgép kispórolt blueray olvasóval. Éppenhogycsak valamennyicskével olcsóbbacskán mint a lemezes meghajtóval felszerelt változat. Az online sztóros játékról meg süketeltek a kreatívmenedzserek h. majd milyen sokkal olcsóbb lesz, nem kell lemezt préselni kukoricakeményítőből, meg nem kell papírdobozt adni hozzá poszterrel stb. Osztán mégis alzán 27ezer szaros forint a fifa21 letöltőkód. Valahogy mégis azt az elbaszott szituációt hoztak ki a kreatív meg márkétingmenedzserek h. a digital-only letöltős játék sokszor drágább lett b+ mint a dobozos (alzán 19ezer a dobozos fifa21). De legalábbis a bekamuzott árelőny nem szemmel látható. Igen, mert közben meg kiderült h. igazából nem az van hogy olcsóbb lesz, hanem a kényelmi felárat kell megfizetned amiért nem kell magaddal hurcolnod a lemezgyűjteményedet, hanem bárhol letöltheted pikkpakk az 500gigás játékot, ahol csak eszedbejut játszani.Na ezért nem kapod olcsóbban!

Cserébe megjött az online ellenőrzés minden átka: kiadók rendszeres egymás közötti gecizgetései mind a jobbágyon csapodnak le: kitalálják h. holnaptól nem vagy jogosult birtokolni a korábban megvett szarodat, 1 gombnyomással távolról törlik a gépedről v. csak teszik elindíthatatlanná. Ha úgy tetszik évente újravetetik majd veled, mert h. mitképzelsz 1x kifizetted oszt világvégéig használnád? (Nem a multi részét, arra mar eddig is kitalálták zseniálisan h. a saját hosztolt multit kiszedik és csak az ő sajat szervereiken játszhatsz havidíjért. Nem, a single player részért is fizess majd újra meg újra!) A konzolos / PCs használtjáték piacot is 1 csapásra kinyírták ezzel, egyszerhasználatos letöltőkódnak már nincs később csere-értéke. Ha meg becsődöl a platform v. csak 1-1 kiadó,  és a jogutód a saját onlinesztórját akarja csak engedni, jön a topikindítós kérdés.