( juliusk | 2021. 04. 12., h – 10:07 )

>Viccet félretéve, a SpaceX-en is hogy röhögtek, amikor robbantak fel sorban a Falconok visszatérő fokozatai.

Én nem röhögtem, de ott azért még nagyon vastagon benne volt a bukó a sztoriban. Gyakorlatilag még semmi értelmeset nem tudott felmutatni a cég, csak egy megbecsülhetetlen távolságban lévő, folyton csúszó álom volt, meg az elégetett dollár milliók.

>Most éppen az a sport, hogy a felrobbanó Starship Test Vehicle-ökön lehet csámcsogni.

Szerintem ezen már nem különösebben csámcsog senki. A SpaceX-et már nem kell félteni, a Falcon rakétakilövéseknek hála már van bevétel bőven, amiből lehet finanszírozni a további próbálkozásokat. Konkurencia meg max a látóhatáron van csak, ráérnek szerencsétlenkedni.

>Ugyanez volt a Teslaval is, amikor az autógyártók röhögtek, hogy idejön ez a senki, aki majd elektromos golfautóval fogja lenyomni a BMW-t meg az Audi-t. Ma már senki nem röhög a Tesla-n, VW csoport most próbálja a szoftverét rendbetenni.

Röhögés inkább azon volt, amikor Musk kitalálta, hogy az autógyártás folyamatát fogja megreformálni. Bele is bukott majdnem a Tesla, amikor a "túlrobotizált" gyára katasztrofális hatékonysággal működött. Azt momentán tényleg megmondta a konkurencia előre.

>Lehet, hogy a Hyperloop a jelenlegi formájában hülyeség, a Falcon Heavy vagy a Crew Dragon se úgy néz most ki, ahogy Elon Musk elsőre (másodszorra, sokadszorra) bemutatta. Ha (amikor) kiderül, hogy semmi értelme, akkor is elfér szerintem a többi mellett.

A másik két nagy cégénél az alap vízióval nem volt semmi gond (piaci alapon rentábilis űrutazás, elektromos autózás), a Hyperloopnál viszont az alap koncepció volt a baromság (föld alatti nagysebességű autós közlekedési hálózatok). Persze ettől még lehet, hogy mint alagútfúró cég hosszútávon befut. Vagy ha nem, az sem fogja kisebbíteni az ürge egyéb érdemeit. De attól még szabadjon már leírni, hogy baromság a koncepció, nem értem, a fanboyoknak miért fájdul meg instant a segge, ha Elon bármiféle dolgát kritizálni kezdik. Ez még nem haterség.