( wpeople | 2021. 04. 11., v – 14:12 )

"Viszont az eddigi hsz.-ek alapján keresgélve a neten találtam arra hivatkozást, hogy ESXi és Proxmox (pontosabban KVM) alatt a Mikrotik CHR-nek nem túl jó a teljesítménye a virtualizációs megoldások virtuális hálózat kezelési bufferelési módja miatt, amit egyik esetben sem lehet (jelenleg) radikálisan átkonfigurálni. Viszont azt írják, hogy Hyper-V alatt teljesen más a kép, mert az teljesen máshogy kezeli a virtuális hálózati buffereket, és ott nem gond a nagy áteresztő képesség és jumbo frame használat sem."

Nos, láttam olyan videót, ahol a ProxMox alatt, CHR-el 40Gbps sebességet produkáltak... A HyperV esetén állítólag azért jobb a teljesítmény, mert az nem volt támogatott, és meg kellett írni 0-ról. Inkább az MPLS-el merültek fel problémák, de úgy tudom, az is leküzdhető.

"Egyébként az nem járható, hogy Proxmox mellett SR-IOV, és PCIe-passthrough-val kapja meg a VM a "natív" hálókártyát? Így ugyan nincs VM migráció, de nem is a KVM virtuális hálózat stack-en megy a forgalom. Ha hülyeséget kérdeztem, mert ilyent nem lehet semmiképp, akkor bocs!"

SR-IOV nem támogatott RouterOS v6 alatt. v7 beta vmelyik verziótól már igen, de az -szerintem- még minimum 1 év mire production lesz. Most a PCI Passthru-t tesztelem, azzal mire jutok.