( nsandoragy | 2021. 04. 10., szo – 16:57 )

Elárulod mi a use-case, ahol 10Gbps+ az elvárás virtuális router-től?

Mi évek óta használunk élesben különböző virtuális hálózati eszközöket (többnyire OpenStack-en), de egy-két speciális esettől eltekintve (cloud backup/migráció) nincs ekkora igény sehol és a saját TCO kalkulációink alapján bizonyos sebesség felett (nehéz meghatározni mennyi mert use-case válogatja és vannak kivételek, de kb. 5Gbps) nem nagyon éri meg a virtuális eszköz nagyobb mennyiségben, inkább akkor valami contextesíthető fizikai eszköz ASIC-el.

Ahol kell ott nativ linux alapú hálózati eszközök jól mennek SR-IOV-vel, itt egy jó prezi indián barátainktól mire érdemes figyelni:

https://www.youtube.com/watch?v=pNKQeZwnRCU

MikroTik-el nem teszteltem még, ha azóta van valami új eredményed oszd meg.

Enterprise class router-t (juniper, cisco, etc.) nem használunk SR-IOV-vel, mert a L2 chanelling nem hibatűrő.

Többi helyen VPP tökéletesen működik alacsonyabb sebességeken (5Gbps és alatta), persze megint attól függ ki mire használja. A lenti tanulmányok alapján látható, ha csak sima routing-ra akarod használni a cuccot, akkor az SR-IOV a legjobb megoldás (ha a hátrányait el tudod viselni), viszont ha használtok bármi fancy dolgot például NAT, tűzfal, QoS vagy packet inspection, akkor a VPP nettó ugyanazt tudja nagyobb csomagméret esetén az SR-IOV hátrányai nélkül. Ezeket az eredményeket saját tesztekkel is validáltuk.

https://www.semanticscholar.org/paper/Characterizing-the-Performance-of…

https://www.semanticscholar.org/paper/Multi-VNF-performance-characteriz…