( Ritter | 2021. 04. 08., cs – 13:20 )

Mikrokód nem kizárólag optimalizáció miatt kell. Az órajelek emelkedésével egyre rövidebb időszeletek maradnak arra, hogy "az elektronok átjussanak a kapukon". Vannak bonyolult elektronikát igénylő utasítások. Ezekhez pedig több idő kell. Ha nem akarjuk, hogy ezek adjanak órajelben a felső limitet, üvegplafont akkor bizony szét kell bontani mikrokódokra amik külön gyorsabban végrehajthatóak. A cpu órajelnek a leglassabban végrehajtható utasításhoz kell igazodnia. Természetesen cél, hogy ne legyenek kiugróan lassú utasítások. RISC-en is van a mikrokód utasítás-tördelés, csak ott jóval több utasítás megy közvetlen végrehajtásra. 
Szóval mikrokód nélkül már korábban jóval alacsonyabb órajelen fékezett volna be a cpu világ.

Egyébként közel vagyunk a technológiai lehetőségek határaihoz. Két szilícium atom egymás mellett úgy 1 nm hosszúságot jelent. Összehasonlításként egy vörösvérsejt 6-8 ezer nm széles, egy vírus úgy 1500 nm hosszú és 50 nm széles.

Spectre minden cpu-t érint ahol van elágazásbecslés. Meltdown is érintette az Intel x86 procik mellett az out-of-order ARM cpu magokat is. Sőt egyes POWER procikat is. Az AMD meg valamit nagyon jól csinálhat, mert az AMD x86 ebben nem volt érintett.