( hajbazer | 2021. 04. 08., cs – 12:42 )

nem ,,sérülékenység", hanem mellékhatás

Nem sérülékenység, valóban, de processzormultiék és a lakájmédiájuk úton-útfélen ezt akarják elhitetni, a belassítással javított™ processzorokat kidobatni, újravásároltatni.

Nem az vezetett ide, hogy elkúrtak valamit.

De igen. Elkúrták az architektúrát, az AMD-vel szembeni versenyelőnyért és a vadtermelés csúcsra járatásáért cserébe.

Kellett a teljesítmény, megkaptuk, aztán most meg megy a sírás.

Megkaptuk volna, ha a kényelmes babzsákfejlesztők által összetrehánykodott (sajnos főleg mainstream) szoftverek nem hízzák ki néhány év alatt és produkálják ugyanazt a teljesítményt, mint a régebbi generációk régebbi, azonos célú és közel azonos funkcionalitású szoftverekkel.

pl. kriptó algoritmust sem jó optimalizálva fordítani, mert a fordító optimalizációi miatt a kulcs bitjeitől függhet ilyenkor egyes blokkok futási ideje, amiknek mérésével lehet következtetni a kulcs bitjeire.

Igen™. Semmit nem™ jó™ optimálisan fordítani. Mindent érdemes™ lassabbra, erőforráspazarlóbbra csinálni, hogy minél előbb vegyenek új processzort. Sokkal egyszerűbb megvenni az újat, kidobni a régit, mint értelmesen bevédeni egy rendszert úgy, hogy idegen kódnak esélye ne legyen elindulni rajta. Más kérdés, hogy a hardveres crypto, mint olyan már 2. generációtól (2010) benne van a processzorokban, így nem kell külön a teljes algoritmust futtatgatni, szoftverből, csak ugye használni is kéne tudni, amit a stackoverflow-copy-paste-egyetemek nappali tagozatos koffein-kód konverter képzésein már nem biztos, hogy megtanítanak.

A mikrokódos működés egy design döntés.

A mikrokódos működés a fejlesztői kényelmeskedés követekezménye és egyben táptalaja. Babzsákfejlesztőék nyugodtan kiadhatják szarul a mikrokódot, majd javítjuk később, aki nem frissíti, az vessen magára, usererror™, sohanemmultiékahibásak™ stb.

Egyébként én mindig RISC párti voltam, nem kedvelem a komplex architektúrákat, de ezt azért nem mondanám, hogy ,,nem bízom bennük". Igen, vannak olyan tulajdonságaik, mint minden komplex rendszernek. De az extenzív használat miatt talán kiderülnek a hibák és ilyenkor milyen jól jön, hogy frissíthető a mikrokód...

Ezt a véleményed még osztani is tudom.