( Ritter | 2021. 04. 08., cs – 12:36 )

Nem teljesen. Cobol-ban még abban az időszakban írtak programokat, amikor az örökkévalóságnak készültek a szoftverek. Amikor készen volt valóban készen volt. Az IBM Mainframe gépekben levő mérnöki munkát dicséri, hogy sok program mára túlélte a programozóját és a túlélés itt napi aktív használatot jelent. 

A történek másik oldala, hogy nagyon megkérték mindig is ezeknek a mainframe rendszereknek az árát. Így többnyire azok lettek ügyfelek, akiknek nagyon kellett. Az utóbbi 2 évtizedben ez már szerintem csak belső szabályzatba kódolt korábbi megszokás. Az első nagy "Cobol krízis" a y2k bug miatt volt. Már akkor a golfpályákról toborozták vissza a nyugdíjas programozókat. Mostanra valószínűleg alig maradt olyan Cobol programozó, akinek ez volt a fő programnyelve és nem csak hobbiból használta hanem ebből élt meg. Szóval a cél szerintem elég nyilvánvalóan a következő generáció. Ahhoz, hogy bármilyen célból valaki ma megtanuljon profi szintem Cobol-ban programozni teljesen ingyenesen elérhetővé kell tenni mindent hozzá. A Linux támogatása nem is kérdés. Valószínűleg nem az Egyesült Államokból fognak kikerülni a jövő Cobol programozói. 
Egyébként szintén ingyen kiadott az IBM egy Hercules mainframe emulátort is, a cél itt is nyilván az utókor gondozása. 

Arra tippelek a Cobol programok még mindig működni fognak, amikor a Delphi tákolmány kihalási jelenség miatt kegyetlenül összeomlik és brutálisan beleáll a földbe. :)