( hajbazer | 2021. 04. 03., szo – 21:33 )

Dehogynem. Igenis van értelme az opensource címkének. Pl. ennek köszönheted, hogy az XP-den a böngészők meg lejátszóprogik még mennek.

Azokat nem multik írták és jelenleg nem multik backportolják. Próbáld meg nem szándékosan félreérteni. Én arról a típusú álszentségről beszéltem, amit multiék művelnek az open-source projektekkel, mindeközben a valódi, széles körben használt, végfelhasználói alkalmazásokat már closed-source adják ki.

Már akkor is több, mint a semmi

Én arról beszéltem, hogy lehet-e teljesértékű alternatívája egy csevegőalkalmazásnak az által, hogy multiék open-source projektekből rakják össze. A válasz az, hogy nem lehet. Mert az API ugyanúgy zárt. Mert jön a banhammer és a fióklezárásos terror, ha alternatív klienssel használod a profilod.

Hanem hogy sok területen irtó szar a térerő, kicsi a sávszél, mert a szolgáltató csesznek normálisan kiépíteni az infrastruktúrát, adótornyokon, lefedettségen spórolnak.

Lehet, hogy szar a térerő, de az nem a 3 vs 30 kbps síkon jön le, hanem 1 Mbit/s vs 10 Mbit/s síkon. Plusz, az is sokat belekomplikál, hogy a divatbuzi okostelefongyártók képtelenek normális antennát tenni a telefonra, mert az már idejétmúlt™. Így gyakorlatilag van az okostelefonokban néhány hullámhosszhoz igazított mérettől rettentő távol álló fóliaantenna, amit le is árnyékolsz a tenyereddel-fejeddel, miközben a füledhez tartod. Amikor netezel, akkor meg csak a tenyereddel.

A videótelefonálásnak meg annyi köze lehet a Lyrához, hogy ha a Lyra tud sávszélt spórolni az audióból, azt a videócodec hasznosíthatja, ami jól jöhet

A videotelefonálásnak semmi köze nincs a Lyrához. 56 kbps-en nem tesz hozzá az AV1-hez a megspórolt 20 kbps. Feljebb, mondjuk 1 Mbit/s-en, ahol lehet normális minőségű, nem homályos, kockás szar videót is átvinni, meg már semmit nem tesz hozzá az, hogy 3 kbps vagy 30 kbps. Ezt a két dolgot a Google a marketingasztalon egymás mellé tolta. A valóságban viszont két külön dolog.

Továbbra is léteznek majd Speex, Opus, AMR-t használó megoldások.

Egészen addig, amíg multiék majd A-B tesztelik az új szutykuk, aztán tapicskolóék 51%-ának tetszik, akkor majd a maradék 49% torkán is lenyomják, ahogy egyébként szokásuk.