( Raynes | 2021. 04. 03., szo – 20:35 )

Dehogynem. Igenis van értelme az opensource címkének. Pl. ennek köszönheted, hogy az XP-den a böngészők meg lejátszóprogik még mennek. Abszolúte nem csak egy dísznek kiragasztott címke, hanem a felhasználó szemszögéből is egy nagyon fontos elv, nem csak programozóknak. Persze, ne feledd, hogy önmagában a nyílt forráskód még nem minden, attól a licenc lehet zárt, lehet fizetős, engedélykérős, nem szabadon terjeszthetős, stb..

Illetve ne azt nézd, hogy egy adott nyílt megoldást magadnak írsz, meg 50-ből csak 5 ember tér át rá. Már akkor is több, mint a semmi, és előrébb lettél vele, mintha zárt kódról lenne szó, amit magadnak sem tudnál átírni, nem hogy másik 5 embernek (megint, pl. annak a nagyon kevésnek, aki még XP-t használna). Valamit így még hozzátehetsz a technológiához. Ha reális lehetőségnek tűnik számodra, ha nem, akkor is lehetőség, és több, mint a 0 lehetőség.

Mobilnetnél nem azt kell nézni, hogy 100 vagy 1000 megás csomag. Hanem hogy sok területen irtó szar a térerő, kicsi a sávszél, mert a szolgáltató csesznek normálisan kiépíteni az infrastruktúrát, adótornyokon, lefedettségen spórolnak. Ez meg új technológiákat, extrémebb megoldásokat kíván. Ha robothangon, akkor robothangon, de ne szakadjon meg a hangkapcsolat, értsed, amit hozzád pofáznak, meg téged is értsenek.

A videótelefonálásnak meg annyi köze lehet a Lyrához, hogy ha a Lyra tud sávszélt spórolni az audióból, azt a videócodec hasznosíthatja, ami jól jöhet. Nyilván ettől még neked nem kötelező használni, a kettőt összekapcsolni. Továbbra is léteznek majd Speex, Opus, AMR-t használó megoldások.