( Ritter | 2021. 04. 03., szo – 19:40 )

Ugye megint write-only módba kapcsoltál és pár kiragadott kulcsszó triggereli a megfelelő szabványválaszodat?! De még az általad bemásolt mondatot sem olvasod el! :) 

"Ezzel gyakorlatilag el is ismerted, hogy egyéni felhasználó szemszögéből semmi értelme nincs az open-source címke kiragasztásának, még akkor sem, ha ez a felhasználó éppenséggel programozó, sőt azt is, hogy az open-source címke kiragasztása ebben az esetben egy nüansznyit se járul hozzá a felhasználói szabadsághoz. Továbbra is arról beszélünk, hogy multiék beleerőltetik az összes használt csevegőalkalmazásba az új kodeket, kikapcsolhatatlanul, mert túl™ sokba™ kerülne egy kodekbeállító combo box, aztán ha nem tetszik, marad az a lehetőség, hogy megpróbálod újraírni az egész alkalmazást nulláról, feláldozva erre az összes szabadidőd, magánéleted stb. és még úgy sem tudsz teljes feature-paritásban lévő alkalmazást készíteni. Vagy írhatsz egy hasonló, egyszerűbb sajátot, amire mind az 5 ember át fog menni az 50-ből, akit sikerül átrángatnod. Gratulálok! Ezek aztán tényleg igen előnyös™ és reális™ választási lehetőségek"

Azt írtam, hogy ha free és opensource codec nélkül nulláról írva akkor nem lenne rá esély, mert codecekkel tokkal vonóval hatalmas munka lenne. De free és opensource codec elérhetősége mellett lehetséges egy ilyen app megírása. Kis csapatoknak vagy akár egyéni programozónak is. 
Nem a szabadidőt feláldozva és pláne nem a magánéletet feláldozva lehet írni egy messenger appot. Because we can!
Nyilván vannak különbségek. Ami egy hobbiprogramozónak 3 hónapos munka az egy valódi programozónak egy hétvége. Tervezéssel. Ezt a hobbiprogramozók gyakran kihagyják pedig időt nem spórolnak, inkább később lesz kész a tervezett program. 
Az előbb is írtam, de akkor itt is. Nem kell nyílt forráskódónak lennie egy codec-nek ahhoz, hogy fel tudja használni egy külsős/független programozó. De a nyílt forráskód egyrészt további beállítási lehetőségekre ad teret, amit annyira követelsz. Illetve egy voip messenger app bizalmi szoftver is. Ha már sajátot ír valaki alapelvárás, hogy a kémkedés elméleti lehetősége is ki legyen zárva. Ahhoz pedig bizony jó, ha van forrás a felhasznált lib/dll-ekhez is. Sőt le is fordítja a saját kódjával együtt. 
Eleve azt írtam, hogy haveroknak írom. Nem a világ meghódítása a cél. Ha az 5 haver használja akkor cél elérve. Because we can!