( hajbazer | 2021. 04. 03., szo – 15:10 )

kliensek támogatását többek között azért kezdték megszüntetni, mert ez elég nyitott hackelési pont.

Ez ócska kifogás. A rosszindulatú támadók ugyanúgy kifürkészik a zárt API-k támadhatóságát, ahogy a nyíltakét. Sőt, a nyílt API-kat mivel eredendően több fehérkalapos is látja, így hamarabb kiderülnek a gyenge pontok is. A marketingasztalon biztos jól mutat ez a kifogás, de valójában azért erőltetik a saját, zárt forráskódú alkalmazásokat, hogy a kelleténél sokkal több eladható adatot gyűjtögessenek a kliens eszközön, lehetőleg a tudtod és a részletes (forráskódba való) betekintési lehetőséged nélkül.

Csak saját szervert kell hozzá működtetned, . 

Loop: mind az 5 ember az 50-ből majd átjön rá. [1]

Fogd már fel végre, hogy nem a saját hálózat vs multiék hálózata síkon vagyunk, hanem ott, hogy milyen választási lehetőséged van, ha te holnaptól nem szeretnéd a Lyra robothangját hallgatni 3 kbps-en, hanem inkább a természetesebb hangzású Opus-t szeretnéd 30 kbps-en, ami tegnap és tegnapelőtt is még jól működött, holnaptól meg már nem működik, sőt az okostelefonod is belassul és jobban merül. Semmilyen lehetőséged nincs és az okostelefonod kidobása is csak félmegoldás, ha a Google kikapcsolhatatlanná teszi a Lyrát. A saját hálózat nem alternatíva arra, hogy kapcsolatban maradj mindenkivel, akivel tegnap még kapcsolatban voltál multiék hivatalos appján keresztül, mert nem fog mindenki átjönni a te hálózatodra. Sőt a nagy részük nem fog átjönni. [2]

a hivataloshoz nem kapcsolódhat

De igen, kapcsolódhat, ha egy kis reverse engineeringgel megoldod, hogy eredeti kliensnek hazudja magát. Mint a Youtube Vanced, mint a NewPipe, mint az MQTT-alapon működő purple-facebook, mint Miranda NG. Itt szoktak jönni a jogi izmozások, vagy ha az nem jön össze, mert a GPL licensz véd, vagy nem azonosítható egyértelműen a fejlesztők kiléte, akkor ráállnak a felhasználók terrorizálására, pl. letiltogatják azokat a felhasználókat, akiknél valahogy észlelik, hogy alternatív klienssel csatlakoznak. A magadfajtákkal meg benyalatják a hivatalos maszlagot, hogy erre a biztonság™ érdekében™ van szükség.