( hajbazer | 2021. 04. 02., p – 18:57 )

Ha az audiocodec elvisz 20kbps-ot akkor a megmaradt sávszélességen már az AV1 sem tud elfogadható videóminőséget produkálni.

Az a 20 kbps nem sok érdemit fog hozzátenni az egy nagyságrenddel sávszélességigényesbb videócsatorna minőségéhez. Pláne nem ott, ahol tényleg szükség van a hangcsatorna 3 kbps-be tuszkolására és nem megy magasabb bitrátán. Ott bizony nem lesz videó.

A robothang pedig konkrétan nem felel meg a valóságnak. Ennyi idő alatt amit itt kommentek írására szántál már ki is próbálhattad volna. Vagy ha elvből nem ott vannak hangminták a linkelt blogban. Igen jó hangminőséget produkál a lyra codec 3kbps mellett is. 

Meghallgattam a mintákat. [1] A Lyrának 3 kbps-en abszolút robothangja van. A Speex-nek és az Opus-nak meg csak szimplán tompa, mintha egy rozogább hangszóróból szólna. Persze, ez már az ízlések és pofonok kategória. Ha már robothangon kell valakit hallgatnom, én inkább írásban kommunikálnék vele. Az még jobban elfér 3 kbps-en és AI sem kell hozzá.

Nem mindegy, hogy 3kbps -al vagy 30kbps-al fogyasztja az adatot a voip.

De igen, totál mindegy, amikor a másik 99%-át eljútyúbozzák, elszpotifájozzák, eltiktokozzák. Kb. annál számít valamit, akinek havi 100-200 MB mobilinternete van (van még ilyen?). Sok lakossági fogyasztói csomagban 1 GB a minimum, amit kérhetsz egy hónapra. A 30 kbps-t használó Speex/Opus-szal még így is 2^30/(30000/8)/60 = 4772 percet (77 órát) kéne folyamatosan beszélned egy hónapban, hogy kitelítsd.

Ha gyors 4G, 5G mobilneten megy a Skype beszélgetés akkor pedig 30kbps-ra fog beállni, mert a mobilnet minősége jónak érzékeli, de az adatforgalmi korlát akkor is ott van.

Ahelyett, hogy beállna normálisan egy 60-120 kbit/s-re, hogy tényleg 21. századi hangminőséget hallj, ha már 21. századi internetet raktál alá. De nem, akkor is marad az elbaszott, szintetikus, steril, agyonzajszűrt robothang, ha nem sajnálod a pénzt normális internetre, vagy mobilnetre. Na ez, a másik, ami undorító, multiék részéről. Mert addig még közel tűrhető, amíg egy ember van ott, amellett, hogy semmiféle plusz élményt nem ad egy telefonvonalhoz képest. Ott viszont már kezdődnek a bajok, amikor többen vannak az okostelefon/számítógép környékén, távolabb a mikrofontól, és ők is szeretnének beszélgetni a távoli partnerrel. Hiába van gyors interneted, jó mikrofonod, a kikapcsolhatatlan agyontömörítő szutykok elintézik neked, hogy ha akarod, se tudd úgy élvezni a videokonferenciát, mintha a másik oldal tényleg ott lenne a szobádban. Aztán mehetsz HiFi hangminőséget az égről lehazudó USB/Bluetooth kihangósítókat venni ötven-százezrekért.

a lassított mobilneten is működik a Lyra codeces Duo, sőt még videotelefonálni is lehet

Ahogy a Speex/Opus vagy az AMR vagy a GSM (mint hangkodek) is működik. A videótelefonálásnak pedig továbbra sincs semmi köze a Lyrához, csak benyaltad multiék marketingasztalon előkészített asszociációs mézesmadzagját. Amilyen minőséget át tudnak vinni azon a pár tíz kilobiten, az pont olyan, hogy nincs értelme bekapcsolva tartani a kamerát, inkább szeretném nem látni és tisztábban hallani a másikat, mintsem életidegen robothangon.

Messenger típusú alkalmazásoknál például esélytelen lenne egy egyéni programozó ha nulláról kellene írnia audio codec-től protokollig mindent. 

Ezzel gyakorlatilag el is ismerted, hogy egyéni felhasználó szemszögéből semmi értelme nincs az open-source címke kiragasztásának, még akkor sem, ha ez a felhasználó éppenséggel programozó, sőt azt is, hogy az open-source címke kiragasztása ebben az esetben egy nüansznyit se járul hozzá a felhasználói szabadsághoz. Továbbra is arról beszélünk, hogy multiék beleerőltetik az összes használt csevegőalkalmazásba az új kodeket, kikapcsolhatatlanul, mert túl™ sokba™ kerülne egy kodekbeállító combo box, aztán ha nem tetszik, marad az a lehetőség, hogy megpróbálod újraírni az egész alkalmazást nulláról, feláldozva erre az összes szabadidőd, magánéleted stb. és még úgy sem tudsz teljes feature-paritásban lévő alkalmazást készíteni. Vagy írhatsz egy hasonló, egyszerűbb sajátot, amire mind az 5 ember át fog menni az 50-ből, akit sikerül átrángatnod. Gratulálok! Ezek aztán tényleg igen előnyös™ és reális™ választási lehetőségek.

sok mindenhez IS értő it pistike user van, akik addig "optimalizálják" a millió beállítási lehetőség között a programot amit használnak

Az ugye eszedbe se jutott, hogy esetleg azért optimalizálják, mert alapból szarul működik és mivel milliárdosék szarnak a fejükre a support fórumokon, meg kiszúrják a szemüket kedves hangvételű marketingválaszokkal, így megpróbálják a saját kezükbe venni a problémamegoldást. Egyébként a haladóbb felhasználók elég sokat sírnak mindenféle alkalmazás butításán, kiherélésén, konfigurációs beállítások kiszedésén. Sokkal többet, mint azok a bizonyos pistikék, akikből valószínűleg sokkal több van a vezető babzsákfejlesztők és idealista termékgazdák álomvilágában, mint a valóságban.