( Ritter | 2021. 04. 02., p – 16:12 )

"A videotelefonálás 56 kbps-en továbbra is csak spekuláció és az AV1 terén nem történt semmiféle AI-buzi innováció. Egyszerűen csak van lehetőség arra, hogy az 56 kbps-ből 53 kbps-t a videó vigyen el és 3 kbps-t csak az audió."
Ha az audiocodec elvisz 20kbps-ot akkor a megmaradt sávszélességen már az AV1 sem tud elfogadható videóminőséget produkálni. 

"Kérdés, mi lesz azokkal a józan eszüket még el nem vesztett felhasználókkal, akiknek eszük ágában sincs videócsetelni 56 kbps-en, viszont helyette szeretnének nem robothangon hallatszódni a másik oldalon, illetve hallani a másik felet, miközben mindenféle telemetria és gépitanulásos feed készül a hangjukból."
Ez most kicsit olyan mint amikor a milliárdos vadprivatizátor magyar politikusok nagyon meg akarják mondani "a nép hangjaként", hogy mit akarnak szegény prolik. :) Gondolom nálad nem modemes internet van. Magyarországon nehéz elképzelni ma már, hogy valaki olyan településen lakjon ahol modemes betárcsázós internet van és kész. És tőle 200km-re minden irányban ugyanez a helyzet. Szóval még át sem lehet menni a haverhoz, aki az "utca jó oldalán lakik". 
A robothang pedig konkrétan nem felel meg a valóságnak. Ennyi idő alatt amit itt kommentek írására szántál már ki is próbálhattad volna. Vagy ha elvből nem ott vannak hangminták a linkelt blogban. Igen jó hangminőséget produkál a lyra codec 3kbps mellett is. 

"Szóval pocsékoltassunk el az egész világgal egy csomó CPU-t, dobassunk ki több millió készüléket az okozott lassulások miatt, mert az amerikai internet- és telekom szolgáltatók spúrkodnak a hálózatkorszerűsítésen és egyes helyeken 20 éve képtelenek innoválni."
Nem csak az Egyesült Államokról van szó. De ha ott ez van ma az ország még mindig jelentős részén, akkor szerinted mi lehet Afrikában, Latin-Amerikában?! Vagy a szintén fejlett Ausztráliában, ahol a hatalmas terület és alacsony népsűrűség miatt még nagyon sokáig nem lesz gazdaságosan megoldható a stabil és szélessávú internetkapcsolat a nagyvárosokon kívül. 
Illetve Magyarországon ugyan jól el vagyunk kényeztetve sávszélességgel, de itt is vannak még fehér foltok a térképen. Illetve a korlátlan mobilinternet árait még ma sem akarja megfizetni a magyar előfizetők többsége. Az adatforgalmi korlátos mobilnetes csomagoknál pedig itt is nevetségesen alacsony havi adatcsomagok vannak. Nem mindegy, hogy 3kbps -al vagy 30kbps-al fogyasztja az adatot a voip. A Skype például 4-30kbps között fogyaszt. Gyenge internetes kapcsolatnál az alsó határ közelében elég borzalmas a hangminősége. Ha gyors 4G, 5G mobilneten megy a Skype beszélgetés akkor pedig 30kbps-ra fog beállni, mert a mobilnet minősége jónak érzékeli, de az adatforgalmi korlát akkor is ott van. És végül egyes magyar mobilszolgáltatók pont 56kbps környékére lassítják a mobilinternetet a havi adatkeret túllépése után. Még mindig jobb mint az a csomag ahol teljesen kikapcsolják a mobilnetet. Ezen a lassított mobilneten is működik a Lyra codeces Duo, sőt még videotelefonálni is lehet. 

"Ez jól mutat a csillogó, Google-fényező marketinghasábokon, egészen addig, amíg ténylegesen be nem kerül egy konferenciaszoftverbe, ami már zárt forráskódú és esélyed nincs újraforgatni másik kodekkel. Máskülönben szeretnék érdeklődni, hogyan vennéd ki egy Zoom-ból, Slack-ból, Discord-ból, Facebook Messenger-ből, Skype-ból az odaerőltetett kodekeket."
Miért akarnánk ilyet?
Open source lényege nem az, hogy legyen nyílt Zoom-tól Discordig minden, hanem a lehetőség arra, hogy kis teamek vagy akár egyéni programozók maguk tudnak komplett szoftvert fejleszteni. Messenger típusú alkalmazásoknál például esélytelen lenne egy egyéni programozó ha nulláról kellene írnia audio codec-től protokollig mindent. (A kommunikációs szerverekkel közvetlenül kommunikáló alternatív kliensek támogatását többek között azért kezdték megszüntetni, mert ez elég nyitott hackelési pont). 
Discord például nem nyílt, de van nyílt forráskódú alternatívája több is. Element például elég jó, ki is váltja a textelős részt. Hang és videókonferenciázásban viszont elég gyenge. A lyra egy nyílt forráskódú és ingyenes eszköz arra, hogy ha van erre szándék a fejlesztőknél az Element még jobb is lehessen voipozásban mint a Discord a jövőben. 

"Azon pedig kár vitatkozni, hogy oda lesz-e erőltetve, vagy sem. Idő kérdése és megjelennek majd minden videotelefonálós és konferenciaszoftverben. Még egy kis idő kérdése és kikapcsolhatatlan lesz. Kivétel nélkül minden IT-gigász szoftvermultira jellemző, hogy a végletekig butított, tapicskoló, konfigurálhatatlan, a felhasználói szabadságot lábbal tipró alkalmazásokat ad ki. Ez ma a trend és nem azok a multik fogják megtörni, akik mindenféle finomhangolás implementáláshoz túl milliárdosok."
Szvsz ennek a fő oka az, hogy sok mindenhez IS értő it pistike user van, akik addig "optimalizálják" a millió beállítási lehetőség között a programot amit használnak, még a nekik fontos user-esetre teljesen alkalmatlanná teszik. Ilyenkor persze nem az van, hogy "szétbarmoltam segítsetek helyrehozni", hanem telesírják a fórumokat és a közösségi médiát azzal, hogy X szoftver mennyire ócska szar.