( hajbazer | 2021. 04. 02., p – 14:58 )

1. Nyílt forráskódú, átnézheted, nem állja meg a helyét a multizás.

Egészen addig nem állja meg a helyét a multizás, amíg ténylegesen be nem kerül egy Google Chat-be, Zoom-ba, Slack-be, Discord-ba, Facebook Messenger-be, Skype-ba, Teams-be, ami már zárt forráskódú és esélyed nincs újraforgatni másik kodekkel.

2. Opcionális, nyugodtan használhatod a meglévő módszereket, vagy akik szeretnék azok implementálják ezt az appjukba és te mint enduser eldöntheted hogy megkötöd-e a minőségért cserébe a magasabb hw igény üzletet.

A szélsőségesen idealista, mintakapitalista világodban még lehet, hogy ez tényleg így is működik. A valóságban azonban úgy működik, hogy frissítik a Google Chat, Zoom, Slack, Discord, Facebook Messenger, Skype, Teams stb. alkalmazást, amiben már benne van ez a kodek. Innentől két választásod van.

  1. Frissíted az alkalmazást, belassítod és lemeríted hamarabb a telefonod, miközben pontosan ugyanazt csinálod, mint előtte.
  2. Nem frissíted az alkalmazást és várod a napot, hogy mikor lesz verzióblokkolás vagy olyan API-csűréscsavarás, ami miatt már nem tudod használni a régi verziót. Innentől meg goto 1.

A harmadik persze az, hogy kidobod az okostelefonod és veszel egy újat, csupán azért, hogy ugyanarra, ugyanúgy használhasd, mint előtte. Tényleg nagyszerű™, felettébb etikus™ üzlet ez, multiék részéről.

Azon pedig kár vitatkozni, hogy oda lesz-e erőltetve, vagy sem. Idő kérdése és megjelennek majd minden videotelefonálós és konferenciaszoftverben. Még egy kis idő kérdése és kikapcsolhatatlan lesz. Kivétel nélkül minden IT-gigász szoftvermultira jellemző, hogy a végletekig butított, tapicskoló, konfigurálhatatlan, a felhasználói szabadságot lábbal tipró alkalmazásokat ad ki. Ez ma a trend és nem azok a multik fogják megtörni, akik mindenféle finomhangolás implementáláshoz túl milliárdosok.

nem abból áll a beszélgetés jelentős százaléka hogy "halló... halló, nem hallak, akad, szakad, recseg, elismételnéd? bocsi"

A csomagvesztés 3 kbps-en is csomagvesztés. Tetszettek volna nem a dizján mindenekfelett alapon normális antennát tenni az okostelefonokba a NYÁK-ra integrált fóliaszarok helyett. Tetszettek volna nem szar-húgy, túlterhelt, megbízhatatlan, csomagkapcsolt hálózaton UDP-n áttolni mindent, hanem vonalkapcsolt technológiát használni (2G, 3G), ha már szempont a folyamatosan érthető hang.

pont azon a területen lesz hasznos ahol tényleg ott tart az infra hogy betárcsás modem a max elérhető net

Ott még az lehet. Cserébe fogyasszon gigawattokkal többet az egész világ és a régebbi gépeket dobja ki mindenki a gépitanulásos algoritmus overhead-je miatt. Megéri™.