( hajbazer | 2021. 04. 02., p – 14:42 )

Multiék innovációja az eredményezi, hogy ott is tudnak voip telefonálni és videotelefonálni ahol 56kbps az internet ma is.

A videotelefonálás 56 kbps-en továbbra is csak spekuláció és az AV1 terén nem történt semmiféle AI-buzi innováció. Egyszerűen csak van lehetőség arra, hogy az 56 kbps-ből 53 kbps-t a videó vigyen el és 3 kbps-t csak az audió. Kérdés, mi lesz azokkal a józan eszüket még el nem vesztett felhasználókkal, akiknek eszük ágában sincs videócsetelni 56 kbps-en, viszont helyette szeretnének nem robothangon hallatszódni a másik oldalon, illetve hallani a másik felet, miközben mindenféle telemetria és gépitanulásos feed készül a hangjukból.

Egyesült Államokban ez még mai valóság.

Szóval pocsékoltassunk el az egész világgal egy csomó CPU-t, dobassunk ki több millió készüléket az okozott lassulások miatt, mert az amerikai internet- és telekom szolgáltatók spúrkodnak a hálózatkorszerűsítésen és egyes helyeken 20 éve képtelenek innoválni.

Egyébként meg nyílt forráskódú, még ha multioktól is van. 

Ez jól mutat a csillogó, Google-fényező marketinghasábokon, egészen addig, amíg ténylegesen be nem kerül egy konferenciaszoftverbe, ami már zárt forráskódú és esélyed nincs újraforgatni másik kodekkel. Máskülönben szeretnék érdeklődni, hogyan vennéd ki egy Zoom-ból, Slack-ból, Discord-ból, Facebook Messenger-ből, Skype-ból az odaerőltetett kodekeket.

Azon pedig kár vitatkozni, hogy oda lesz-e erőltetve, vagy sem. Idő kérdése és megjelennek majd minden videotelefonálós és konferenciaszoftverben. Még egy kis idő kérdése és kikapcsolhatatlan lesz. Kivétel nélkül minden IT-gigász szoftvermultira jellemző, hogy a végletekig butított, tapicskoló, konfigurálhatatlan, a felhasználói szabadságot lábbal tipró alkalmazásokat ad ki. Ez ma a trend és nem azok a multik fogják megtörni, akik mindenféle finomhangolás implementáláshoz túl milliárdosok.