( hg2ecz | 2021. 03. 29., h – 00:13 )

:) jó kis irónia volt.

Van értelme? A civilizáció vívmánya, hogy a kommunikációra mára tényleg biztosított az általánydíjas mobiltelefon, sőt videótelefonálás lehetősége, így ma már nem kell félni, hogy telefonpótló szerepbe kerülne a rádióamatőr sáv. Ellenben rádióamatőr területen a kihívás és utána az apró sikerélmény még mindig igen kellemes. Csak te, az ionoszféra és akár a másik kontinensen található ellenállomás. Főleg az utóbbi 2 évtizedben fokozatosan lehetségessé váló mindenféle digitális megoldással együtt.
A bakancslistán így marad bőven a sok-sok év múlva esedékes nyugdíjaskoromra is, mert talán akkor több időm lesz erre is.

Megjegyzem, a megszállottak továbbmentek, 450 bit/s most az, amivel kísérleteznek, de az már tényleg nagyon szintetikus hang. Szépnek nem szép. Itt az a cél, hogy a rádióba mondott mondandót hibátlanul megérti-e a túloldal az ionoszféra nehezítő körülményei ellenére is.
Kábelen TCP/IP-n hangot átvinni az ionoszférán pattintással összevetve olyan, mint a tükörsima német autópálya és a tibeti hegyi ösvény kontrasztossága.