( arpi_esp | 2021. 03. 29., h – 00:05 )

nem igazan ertem a cloud-ot miert keveritek ide. a gepi tanulas tanulas resze nagyon eroforrasigenyes, de ez inkabb gpu vagy ha nagyban tolod akkor valamilyen szuperszamitogep, a cloud nem erre valo...  de ugye tanitani a fejlesztonek kell, a felhasznalonal mar csak par matrix szorzast kell elvegezni, ami valoszinuleg sokkal kevesbe eroforrasigenyes az mp3 vagy aac tomoritesenel is.

es igen, az eredmeny par matrix lesz tele szamokkal. de ugy kell nezni, hogy a neuralis halo (az AI ugye sok egyebet is takar) nem mas, mint statisztika, es azon belul is fuggveny optimalizalas/illesztes. adott inputra adott outputot csinal, es remenykedunk benne, hogy mas inputra - amit nem latott tanulaskor - is jo lesz az output. nagyon sok parameterrel dolgozik, ezert sokkal jobb es pontosabb kozelitest tud adni szinte barmilyen problemara, mint egy kezzel irt algoritmus.

de konyorgom, irj mar meg kezzel egy arcfelismerest! aztan hasonlitsd ossze egy par ezer keppel tanitott neuralis haloval a pontossagat...

barmilyen teruleten kiprobaltak a neuralis halokat az utobbi evekben, robbanasszeru fejlodesnek indult. egyszeruen ilyen pontossagot nem lehet kezzel optimalizalgatva elerni, csak vegtelen sok ev alatt.

de eleg ha csak osszehasonlitod az emberi gondolkodast (ami ugye egy bazi nagy neuralis halo) a programozott (=kezzel irt algoritmus) szoftverek "gondolkodasaval". persze az utobbinal - a bugokat leszamitva - tudod hogy mukodik, mig az embernel nem igazan :)  de talan megis csak jobb, hogy emberek vagyunk es nem robotok...