( asm | 2021. 03. 25., cs – 01:47 )

Szerintem is letezik jobhopperkedes.

Leirom a jelenseget, ahogy en latom:

- XY vegez fosulin/egyetemen. Suli alatt bedolgozgat ide-oda egy picit, ezt be tudja irni a kezdo CV-jebe.

- "A" ceg felveszi X fizuval egy junior pozicioba. Fel-egy evig kozosen dolgozik tapasztaltabb kollegajaval (on-the-job training), majd mikorra igazan onalloan kellene felelos munkat vegeznie, akkor dobbant, mert beleirja a CV-jebe az eddig latott/hasznalt technologiakat (ami nem azt jelenti, hogy penge benne), de masik ceg fele mar ugy talalja.

- "B" ceg megajanl neki mondjuk X+10-20%-ot, hiszen megiscsak vilaglatott emberrol leven szo. Szinten fel-egy evig egy tapasztaltabb kollegaja tanitgatja, majd dobbant, mert egy ujabb cegnel mar senior pozira jelentkezett

- "C" ceg felveszi X+30-40%-ert senior poziba, hiszen mar milyen sok mindenhez ert. Aztan mikor kezd kiderulni, hogy megse annyira penge az illeto, akkor megint dobbant. Es igy tovabb.

 

En az olyan figurakat tartom jobhoppernek, akik azelott lelepnek, mielott bizonyitottak volna ratermettseguket, szakmai tudasukat a munkaltato fele. A munkaltatot nem lehet hibaztatni, hiszen miert emelne egy betanulasban levo, meg hasznot nem igazan termelo alkalmazottnak 10-20%-ot. Nem eletszeru elvaras.

Sokan irtak, hogy persze, johogy at kell menni egy masik ceghez mondjuk +20%-ert. Ezt ertem, de a kulonbseg az, hogy a jobhoppereknel a kovetkezo ceg lenyegeben be van csapva, hiszen csak a rovid technologiai tapasztalat altal felhizlalt CV-re adta meg a nagyobb bert, nem feltetlen fog majd jol teljesiteni. Maszatol ennel a cegnel is valamennyit majd dobbant tovabb.

Sajnos ennek a jelensegnek sok karosultja van: az osszes erintett ceg, a betanitassal foglalkozo alkalmazottak. Egyedul a jobhopper jar jol, mert a gyakori valtasokkal az "organikus" fejlodessel jaro emelesnel joval nagyobb emelest er el rovid ido alatt.

Nem mondom, biztos leteznek olyan tehetseges emberek, akik tenyleg jol kikepzik magukat fel-egy ev alatt, de szerintem nem ez a jellemzo.