( lmarton | 2021. 03. 23., k – 17:26 )

Nem tudom, lehet igazad van. 

1. eset - Van egy bizonyos mennyisegu vakcina - valamifele rendszer alapjan elosztva egy orszagos halozatban. Hogy ez mennyire optimalis nem tudom, azert  mint irtam a halozat nagy reszen kisebb nagyobb varolista van, vannak azonban pontok ahol valamifele okbol van egyfele rendelkezesre allas... Gondolom heti bontasban ujratervezheto a keszlet... Tudod mint a villamos aramfogyasztas... Mivel van mogotte informatikai hatter - ha nem is idealis modon ez lathato, merheto, a rendszer finomhangolhato, es ha valamely ponton folosleg alakul ki, akkor az felhasznalhato peldaul nekem vagy hozzam hasonlok szamara. Ismetlem a program marcius 15 ota nyilvanosan elerheto BARKI szamara. Hogy miert nem pakoljak ezeket a feleslegeket kocsira es viszik reggelre mashova nem tudom - azert ezek nam olyan hatalmas tobblet keszletek, napi 20-30 vakcina orszagos szinten 10-20 oltoponton, mikozben tobbezret adnak be orszagosan. De a lenyeg hogy ezek latszanak, tervezhetoek - en nekem a masodik is idopontom is orara be van osztva. 

2. A kedves anyosom regisztracioja is nekem kellett elvegezni... Hat igen idosek nem olyan sikereske a technikaval... Mindekt orszagban az oltas megtortente a regisztracio fuggvenye... A roman regisztracio is ugyanannyi adatot ker mint a magyar. Nev, telefon, szemelyi szam. Pont. Es a regisztracio elvegezheto telefonon is. OK - Magyarorszagon ez postai utat jelent... A kulondbeg hogy egyik megoldas egy trasparens, modosithato megvalositas, a masik egy fekete lyuk. A call centerrol nem tudom mit mondjak - biztos nehez megvalositani, de mint irtam itt megis sikerult... A srac sem volt kompetens nemzetkozi kerdesekben - elkerte az adatokat beirta egy "komputerba" aztan kerdezett par kerdest... 

3. Romaniaban is mod van a haziorvos utjan beoltatnod magad, itteni emberekkel valo beszelgetes alapjan az orvosik keresik is az idoseket, raszorulokat de ugy tunik akinek tenyeg szuksege volt, mar magkapta - szuleim korcsoportjaban egyetlen egy elmaradott videki rokonrol sem tudok aki ne lenne mar beoltava 2x. Persze ez nem jelent semmit, siman elkepzelem vannak elmaradatoot videkek ahol masabb a helyzet... Mit kezdjek vele? Magyarorszagon felkeresik a regisztralatlan tanyasiakat ? Az altal hogy egy informatikailag tamogatott transparens rendszer mukodik ami elerheto a teljes lakossag reszere az a velenyem hogy a nagyobb atoltottsagnak kizarolag a vakcina szallitmanyok hianya szab hatart. Tobb oltoanyaggal gyorsabban fogyna a varolista, de ennek mi koze ahhoz, hogy vannak pontok ahol ha valaki mobilis kepes oltashoz jutni ott ahol folosleg van a rendszerben. Te biztos vagy benne hogy a magyar rendszer optimalisan mukodik es nincs felesleg? Vicces errol informatikai portalon beszelni... Azt is keszseggel elismerem, hogy a kinai es orosz vakcina elerhetosege az orszag lakossaga szamara pozitiv dolog, es a korulotte levo hacacare ebben a helyzetben politikai cirkusz.