( Sixday | 2021. 03. 22., h – 12:34 )

Azert ez egy eleg gusztustalan hozzaallas. Mi a te melohelyed? Talan a csaladod? Mennyi a minimum elvaras hogy rendes szofogado agyatlan idiota rabszolganak szamitsal? 3 ev? 5?

Munkahely. Fizetes, munka, hazamegyek. Ha jobb helyet talalok ahol ugyanazt kell csinalni tobb penzert akkor megyek. Hasonlokeppen ha egy csomo idot raaldozva megtanulok valamit es nem honoraljak.

8 eve pl. engem is felvettek egy ceghez x-ert, csomo mindenbol felskilleltem magam kb. 3 honap alatt (az eredetileg megbeszelt munka folyamatos vegzese mellett), utana 9 honapig huztam az igat mar tobb felelosseggel mint ami meg volt beszelve, es pont 1 eve voltam ott amikor meleg vallveregetesek meg egy kikuldott dicsero korlevel kisereteben kineveztek a legnagyobb ugyfel (a ceg teljes bevetelenek 40%-at hozo) infra oldali felelosenek, etc. etc. Mikor rakerdeztem hogy ez nagyon szep de a penz hol van hozza, az volt a valasz hogy ja az nincs. Elmentem par interjura ahol kapasbol megadtak +20%-ot. Felmondtam. Akkor mar egybol hivtak be meetingre hogy megis van penz emelesre, csak mar keso volt. Szerinted ez jobhopperkedes. Szerintem meg szarragok a cegek. Tanulj, fejlodj, karrier utad van, performancia review van, de evi 2% az emeles. Persze. Lonak a faszat.

Folytatom a sztorit: elmentem a kovetkezo ceghez, 150 fos startup-like, 10 honap mulva felvasarolta oket egy 2500 fos multiceg ahol meg a fingasert is HR meetinget kell osszehivni. Termeszetesen leleptem azonnal. Ezt koveto ceg 15 fos startup, 1 ev mulva elfogyott a penz. Kovetkezo ceg, interju meg kiiras szerint cloudba migralast kell levezenyelni, majd ezen cimszo alatt 3 honapig DC-ben kabeleztem meg Nagiost kellett toszogatni. Termeszetesen huztam innen is. Kovetkezo ceg, 1 ev mulva megszuntettek az UK irodat (amcsi ceg), lefujtak az europai terjeszkedes projektet es szelnek eresztettek mindenkit.

Na most akkor ki a jobhopper? Nem inkabb a cegek felelotlenek es leszarjak kivel mi fog tortenni? Hoppacska.

Az ilyen huseg dolgokat meg hagyjuk a faszba, barmelyik ceg kitesz barkit ha eppen ugy hozza a sors. Alapszabaly, amig nem minimum VP vagy egy cegnel vagy barmilyen mas kimonodottan magas szintu donteshozo addig csak egy fogaskerek vagy a rendszerben es semmi mas. Ha strategiailag erre vagy arra fordul a kerek akkor igy jartal.

Ezek utan senki ne merjen itelkezni hogy jobhopper. Jobhopper nem letezik. Nem megfelelo fizetest ado cegek vannak, meg folyamatosan valtozo cegek. Ha valakinek jo helyen van es ugy erzi hogy annyi penzt kap amennyi jar neki az nem fog valtogatni evente. En sem teszem mar 3 eve, csak ehhez kellett egy partner munkahely is. Meg sok evvel ezelott volt olyan hely ahol 6 evet voltam. Ott is partner volt a munkahely. Ennyi.