( bucko | 2021. 03. 10., sze – 11:29 )

Inkább egy raspály relével! ;)

Mindkét megoldásból kifelejtetted a frekvencia domaint. Vajon milyen időállandó kell az integrátorhoz? A számláló 10MHz tartományban menjen, vagy elég 10Hz is?

A gyakorlatban rigorózus prellmetesítésre egy rc tagot (integrátor) és egy flip-flop-ot (rs tároló) lehet használni. De vajon érdekes-e a végálláskapcsoló állapotának nagyon pontos meghatározása?

Vagyis el kell-e bonyolítani ennyire?

A kapcsoló kapcsolási és lengési ideje (ha van olyan) megmérhető és ekkor máris többet tudnunk. Mérés helyett jó közelítés a >10ms, vagy a >>10ms. Vagyis hiába rakod oda akár a mobilodat, mint zavaró frekvenciát, a kapcsoló nem fog gyorsabban kapcsolni.

Így aztán egy >>10ms időállandójú rc tag meg is oldotta a valós és vélt problémák java részét.

A hardver-szoftver feldolgozást sem kell elbonyolítani. A fenti időállandó miatt elég >10ms gyakorisággal olvasni a portot. Ha 2-3 egymás után következő olvasás állapotváltozást jelez, akkor működött a kapcsoló. Ezzel az a probléma is kiküszöbölódött, ha a nem st bemenetű port a határozott kapcsolás helyett kicsit billeg.

Ha megfigyeled, itt már az integrátor és a számláló (hossza és frekvenciája is) defined állapotú.

Az rc tag méretezésénél arra kell törekedni, hogy a fellépő zavarfrekvenciáknál minél kisebb impedanciát képviseljen. Ez a gyakorlatban <10kOhm - ezen az alacsony frekvencián. Ilyen esetekben a wpu alkalmazása általában nem célszerű.