( zither | 2021. 03. 08., h – 20:55 )

Mindig is meg szerettem volna kérdezni a valódi/totális lockdown irányába hajló embereket, hogy ezt még is hogy képzelik el kivitelezve? Most épp te dobtál ebbe az irányba hajló hozzászólást, így ez a kérdést neked írom, de természetesen bárki más is válaszolhat.

A problémám mindig az egyébként, hogy mintha nem ismernék fel ezek az emberek a mai társadalmunk bonyolultságát és strukturáltságát.

Csak példának: azért lockdown mellet jó lenne, ha lenne kajád, szóval kellenek a közértek. Ha kellenek a közértek, akkor kellenek akik felpakolják az élelmiszert. Viszont a közértbe is el kéne jutni a terméknek, szóval kellenek a teher szállítók. Valahonnan nekik is kell hozniuk az árut, tehát kellenek a gyárak, ráadásul a teherszállító üzemanyaggal megy, szóval mellé csaphatod az összes benzinkutat. A gyáraknak kell energia, hogy menjenek, úgy hogy behúztad a teljes energia szektort. Ráadásul ha valami elromlik a láncba jó lenne megjavítani, szóval kellenek a szerelők és az őket kiszolgáló infrastruktúrák. Ráadásul jó lenne, ha ez a rengeteg ember bejutna a munkahelyére és onnan haza, szóval kell a közlekedés is. Mindezt csak azért, hogy legyen az asztalodon egy konzerv és egy kenyér.

De nézzünk egy még egyszerűbb példát: jó lenne, ha lenne csapvized (azt talán csak nem mondod, hogy miért nem halmoznak fel az emberek ebből is). Tehát kénne működnie a vízműveknek. Hogy működjenek a vízmű szivattyúi, amik a vizet kitermelik és mozgatják, kell elég sok áram, szóval az energia szektort behúztuk megint. A vizet kezelni kell, ezért a vegyipar egy részét is behúztuk. Ha valami elromlik (csőtörés, vagy akár elemi infrastruktúra) azt jó lenne megjavítani, szóval a fél gépipart is behúztuk. Ehhez megint rengeteg embert kell mozgatnod, szóval a közlekedés is visszajött. Legkésőbb ezzel megjöttek a benzinkutak és a fél olaj ipar is. 

Ha végig gondolod az összes láncot, hogy milyen alap funkciókhoz mi kell, egy igen részletes cégtípus listát kapsz, akiknek működniük kell és a feladatukat nem tudják elvégezni az otthoni fotelből. A megkapott lista egyébként elég kísértetiesen hasonlítani fog a tavalyi kivétel listához, amin túl sokat nem bővítettek a mostani körhöz sem.