( RaptoR | 2021. 03. 07., v – 12:47 )

De csak egyszer terhelik vele, nem többször.

Ez nem ilyen egyértelmű. Egy nagyobb feladatot néha érdemes két kisebbre bontani, hogy eredményesebb legyen a válasz. Ugyanez fordítva is igaz lehet, helyzettől függ.

 

valamennyi szünetre itt is szükség kell, hogy legyen

Lehet persze, de miért gondolod hogy ez több, mint pár nap normál esetben?

 

Magyarán a mutáció az elemi fizika törvényei szerint fog zajlani, azaz nem véletlen, hanem az fog történni, amit a fizika diktál, hogy történnie kell az anyaggal.

Lehet elkerülte a figyelmedet a példám, de az elemi fizika pont azt mondja, hogy bizonyos eseményeket nem lehet pontosan előrejelezni, csak egy eloszlást definiálni hozzá. A génekben történő atomi szintű mutáció legjobb tudomásom szerint ebbe a kategóriába esik, ahol elég pontosan meg tudjuk mondani a várható mutációs sebességet (ennél a vírusnál 2 betű/hónap), de azt már nem, hogy pontosan mikor és hol fog mutálódni egy tetszőlegesen kiválasztott vírus RNS lánca. Az én terminológiámban ezért ez egy véletlen folyamat, aminek néhány tulajdonságát ismerjük csak. Tehát nem az van, hogy a limitált fizikai/biológiai ismereteink miatt tűnik véletlennek a mutációs folyamat, hanem tudjuk, hogy ez valóban egy véletlen folyamat.

 

Oh? Ez esetben te nyugodtan mondhatod a messze sokkal több tönkrement kisvállalkozásnak és családnak, hogy biztos valamit rosszul csináltak

Nem nekem van magyarázkodási kötelezettségem. Te állítottad, hogy nem a Covid-ba halunk bele. De, sokan belehalnak, sokan meg túlélik de hónapokig szívnak még a szövődményekkel. A kisvállalkozásoknál egyértelmű a helyzet, amit megfelelő gazdasági csomaggal kezelni lehet (hogy ezt mennyire tudja a jelenlegi kormány az más kérdés).

 

de a lottózónak? Ezt magyarázd már meg nekem, légy szíves.

Ez szerintem is baromság, én bezárnám őket, lehet elvileg online is lottózni.

 

a te erkölcsi normáid szerint hány embernek kell majd éhenhalnia, mire kimondod, hogy több embert pusztítunk el a koronapánikkal, mint amennyit maga a betegség?

Magyarországon, ahol lezárások voltak, szerinted többen haltak éhen az elmúlt évben, mint a járványba? Vagy itt mondjuk olyan helyekre gondoltál, ahol a járvány előtt is elég szar volt a helyzet pl. a polgárháború sújtotta Jemen? Hát igen, ott sajnos még szarabb lesz a helyzet, de nem a helyi korlátozások miatt (ha van egyáltalán), hanem mert megbomlottak a globális ellátási láncok is. Ezeken is pont úgy lehetne segíteni, ha mindenkit beoltanánk, hogy végre túl legyünk a járványon, és újra lehessen szervezni a segélyszállítmányokat is. Ki akarna egyébként egy fertőzött helyre segélyszállítmányt vinni, ha nem biztos benne, hogy idejében szakszerű ellátáshoz jut megfertőződés esetén? Oltással magával viszi a védelmet.

Szóval egyáltalán nem látom az általad preferált alternatívában (korlátozások nélkül húzzuk szét sok évre a járványt tüneti kezeléssel), hogy bármennyire is jobb lenne és ne járna sokkal-sokkal több áldozattal. A linkkel cikkekben se találtam olyat, ami a te javaslatodat preferálná. Inkább a legtöbb azt írja, hogy nagyon jó, hogy van végre vakcina, de foglalkozni kell a felbomlott ellátási láncokkal is. Mutass már egyet légyszi ami explicite a te javaslatodat preferálja. Pont az a gond, hogy ez nem járható út sehol a világon, ha közben fent akarják tartani az egészségügyi rendszer színvonalát is.