( TCH | 2021. 03. 07., v – 10:32 )

Mert egyelőre kevés a gyártókapacitás, azaz sokkal nagyobb a kereslet, mint a kínálat.

Ha csak ennyi lenne, de én azt látom, hogy itt az üzleti érdekek felülírták az emberi érdekeket.

Ha több régió saját magának tudná gyártani az oltást, az egészen más helyzet lenne.

Szerintem ezt később sem akarják majd forszírozni.

Nyilván emiatt is. Azonban összességében ugyanannyi típusú antitestet kell legyártania.

De csak egyszer terhelik vele, nem többször.

Ezt nem hívnám regenerálódásnak, hiszen nem sérül az immunrendszer, csak végzi a dolgát. Edzés közben az izomrostok elszakadnak, helyükre erősebbek épülnek be, de ehhez szükség van regenerálódásra. Az immunrendszernél inkább arról van szó, hogy az első adag hatására lehet nem keletkezik elég antitest. A vakcinában található antigén mennyisége limitált. Ezért van jó néhány vakcinából ismétlő oltás, hogy második körben a két kisebb dózisú oltás összességében már megfelelő mennyiségű antitestet indukáljon. Ez jobb megoldás mintha elsőre akkora dózist kapnának a páciensek, ami pár embernél már nagyon heves mellékhatásokat okozhat.

Az immunrendszer működése energiát és anyagot vesz igénybe, terheli a szervezetet, ahogy maga a küzdelem is, valamennyi szünetre itt is szükség kell, hogy legyen. Egy klasszikus, legyengített kórokozós vakcinából, ha sokat viszünk be, egyszerre, azt mind le kell győznie és hiába legyengített kórokozó, mert cserébe sokat vittünk be egyszerre.

A tapasztalat nem ezt mutatja. Azon a szinten, ahol a mutációk végbemennek a genetikus anyagon, már rég az elemi fizikai törvények uralkodnak.

Magyarán a mutáció az elemi fizika törvényei szerint fog zajlani, azaz nem véletlen, hanem az fog történni, amit a fizika diktál, hogy történnie kell az anyaggal.

Megmondani, hogy hol fog mutálódni egy gén kb. ugyanaz a kérdés, mint megjósolni egy kis mennyiségű sugárzó anyagnál, hogy melyik atom fog elbomlani a következő pillanatban. De ha mégis létezne ilyen törvényszerűség, nem változtat azon, hogy a genetikus anyag se "tud" róla, szóval számára ugyanúgy random lesz a folyamat, ezáltal előnyös és hátrányos mutációk is létrejöhetnek.

Ez már kezd off lenni, de még mindig félreértesz: én még mindig nem azt mondom, hogy az anyag tudna erről a törvényszerűségről, vagy, hogy szándékosan a számára pozitív mutációkat hozná létre, csak azt, hogy emögött is megvan a rendszer, nem ok nélkül történik.

Ezt mondd az áldozatok hozzátartozóinak, hogy biztos valamit rosszul csináltak...

Oh? Ez esetben te nyugodtan mondhatod a messze sokkal több tönkrement kisvállalkozásnak és családnak, hogy biztos valamit rosszul csináltak, azért mentek tönkre, miközben nem hagyták őket működni. Az is meglehetősen érdekes kontraszelekció, hogy miféle üzemeket hagynak működni és miféléket nem. Hogy az élelmiszerboltnak mennie kell, azt értem; de a lottózónak? Ezt magyarázd már meg nekem, légy szíves. Ott nem terjed a vírus? A fodrász egye meg a küszöböt, ha már nincs más, de a sz*rencsejátékzéerté bevételei nem maradhatnak el; ők továbbra is megkopaszthatják az embereket, a fodrásznak meg tilos?

1000 véletlenül kiválasztott emberből, a saját erkölcsi normáid szerint hány halálos áldozatnak kell lennie, hogy azt mondd "a vírusba halunk bele"? Mert lehet csak arról van szó, hogy mindenki máshova állítja be ezt a szintet és nagy a szórás. Az én normáim szerint komoly a helyzet, még úgyis, hogy nem vagyok egyáltalán a veszélyeztetettek között (bár a szövődményekkel mindenki jól megszívhatja).

Fordítsuk meg: a te erkölcsi normáid szerint hány embernek kell majd éhenhalnia, mire kimondod, hogy több embert pusztítunk el a koronapánikkal, mint amennyit maga a betegség? Arról nem is beszélve, hogy az éhező, lebetegedő embereknél maga a korona rizikófaktora is drasztikusan megemelkedik, továbbá, ha koldusbotra jutott, akkor még orvosi segítségre sem fog telleni. Lehet ezt a helyzetet súlyosbítani még és pontosan azt tesszük.
És ez nem csak az én véleményem:
http://www.un.org/press/en/2020/ga12294.doc.htm
http://www.oxfam.org/en/world-brink-hunger-pandemic-coronavirus-threatens-push-millions-starvation
http://reliefweb.int/report/world/un-warns-impending-famine-millions-danger-starvation
http://www.care-international.org/news/press-releases/conflict-and-covid-19-push-millions-to-brink-of-famine
https://www.washingtonpost.com/world/2021/01/06/coronavirus-starvation-poverty-inequality-hunger-un/