( RaptoR | 2021. 03. 06., szo – 21:39 )

Hát ha azt látnám, hogy mellette akarják alkalmazni, az már haladás lenne, akkor legalább el lehetne mondani, hogy mindent megtesznek ellene

Alkalmaznak pedig mindent, amit lehet és van raktáron. Én szoktam innen-onnan olyat hallani, hogy valaki nem akar oltatni, mert xy országban felfedeztek valami csodagyógyszert. Az ki szokott maradni, hogy mindez még kísérleti fázisú kutatás, meg nem is minden esetre hat, stb.

 

Ha ilyen helyzet előállhat, akkor annak már lesznek előzetes tünetei

Akkor mért lehetett olyanokat olvasni, hogy saját lábukon kórházba besétáló betegek pár óra múlva már gépi lélegeztetést igényeltek? Szóval igen, lesznek előzményei, kivéve ha nem, vagy csak túl későn.

 

De lehet következtetni más antivirális szerek mellékhatásai kapcsán.

Ilyen logika mentén az oltást se kellett volna letesztelni, hanem csak következtetünk más vírusra kifejlesztett oltások alapján. De ez nem így működik, tesztelni kell rendesen, mert akkor is lehetnek nem várt mellékhatások, ha petricsészében hasonlóan viselkedik, mint más gyógyszer. Nem véletlenül lassú és irtózatosan drága manapság kifejleszteni egy új gyógyszert.

 

Egyszer tuti (ha egészséges vagy), de félévente?

Fogorvosi vizsgálatra is félévente kellene járni, és? Ha ez lenne az "ára" annak, hogy normálisan élhessen az ember, legyen. Egyébként meg nem nagyon tudod megválasztani, hogy mikor kerül be a szervezetedbe egy kórokozó, az immunrendszerednek mindig ügyeletben kell lennie. Nem okozhat gondot félévente egy oltás.

 

a gyógyszert nem prevenciós céllal adják, hanem célzottan a betegnek.

Ez az út vezet ahhoz, hogy sose tudjuk legyőzni a járványt. Gyorsan (< mutációs ciklus) és célzottan kell lépnie kollektíven az emberiségnek, úgy van esély a vírus rövidtávú kiszorítására. Tüneti kezelésekkel széthúzzuk sok évre a folyamatot, amit senki se akar.

 

Mire lenne elég, itt az új variáns. Vagy variánsok.

Ezt fentebb tárgyaltam már, a vírus jelenlegi mutációs sebessége kezelhető kihívást jelent.

 

Ezt jó lenne tisztázni végre, hogy mekkora átoltottság kell, mert össze-vissza repkednek a számok ezzel kapcsolatban

Ebbe a cikkbe nézz bele légy szíves. Azért változnak a számok, mert változnak a körülmények. Ha fertőzőbbé válik a vírus, akkor magasabb átoltottság kell, most talán 60-70% között járunk. Az eredeti becslések még a kevésbé fertőző variánsra lettek kiszámolva. Emellett a népsűrűségtől is függ, sűrűn lakott helyeken magasabb arány kell, hiszen több a kontakt, mint ritkán lakott helyeken. Emiatt is lehetnek eltérések országok között.

 

de konkrétan személy szerint velük mi is lesz, ha elkapják a COVID-ot?

Ha terhesen kapják el, az rohadtul nagy szívás, mert több szakembergárda kell az ellátásukhoz, alig van olyan hely, ahol erre van kapacitás. Ezért is lenne fontos, hogy mindenki más oltasson, hogy legyen ilyenre kapacitás, fölöslegesen ne foglalják a kórházi ágyakat.

 

És ha az immunrendszert folyamatosan immunválaszra kényszerítjük a vakcinázással, az mi, ha nem szőnyegbombázás?

A szőnyegbombázás más, mint amire gondolsz. A vakcinában található immunválaszt kiváltó antigén (vagy mRNS által termelődő antigén) olyan formában van, hogy az immunrendszer könnyedén meg tudjon vele küzdeni, hiszen az a cél, hogy kifejlessze rá az antitestet. A vírus nem ilyen, az rejtőzködik, amennyire csak tud. A szőnyegbombázás akkor jön, amikor a valódi fertőzés után egyszer rájön (későn) az immunrendszer, hogy "hoppá, erről nem is tudtam, itt valami nagy gáz van, hívjuk a nehéztüzérséget". A SARS-CoV-2 vírus összezavarja az immunrendszert: blokkol egy olyan hírvivő molekulát, amivel a megfertőzött sejtek tudnának üzenni a szomszédoknak illetve az immunrendszernek, hogy behatolót észleltek, váltsanak át védekező üzemmódra (=kezdjék meg az antitestek kifejlesztését, meg a szokásos védekezést). Emiatt feljebb kapcsol az immunrendszer, de közben a vírus is támad már számos szervet, a tüdőgyulladást okozva meg csökken az oxigénszint, tehát még elegendő energiához se jut a szervezet. Sokkal egyszerűbb ha kéznél vannak az antitestek és egyből működésbe tudnak lépni.