( TCH | 2021. 03. 06., szo – 21:33 )

Nem, mert Izraelhez képest sehol sem állnak az oltásokkal és nem is Pfizert adnak.

Nem az ország, a variáns. :P

Ha Izraelben tombolna a dél-afrikai változatú vírus, az egészen más helyzet lenne.

Majd fog. Ide is eljutott.

Illetve az AZ oltásnak sem nulla a hatása.

Ilyet nem is mondtam, azt mondtam, hogy korlátozott. (Itt nem tudtam decipherelni, hogy miért emelted ki a második "az"-t.)

Ha a lakosság 80% be lett volna már oltva, lehet ennyi immunitás is elég lett volna a járvány megfékezéséhez. Kis immunitási hatásfokok is összeadódnak a lakosságra nézve.

Hát ehhez képest a NeoKohn-on azt írták, hogy a gyerekek miatt lehet, hogy alapból lehetetlen a nyájimmunitás elérése.

Örökké nem tarthat, mert nem bírja ki a világgazdaság. Azt, hogy mennyire kell felskálázni a gyártókapacitást, nagyjából már sejtjük. Most ~1 év alatt jelent meg olyan mutáció, ami ellenállóbb az oltásra. Tehát az a cél, hogy kevesebb, mint egy év alatt rá tudjuk hangolni az oltásokat, legyártsunk belőle eleget és beoltsuk a lakosságot. Ez már kivitelezhető a mai technológiával (mRNS oltást pár hét frissíteni). Nem lesz olcsó, nem lesz könnyű, de legalább sokkal decentralizáltabb lesz a vakcinagyártás. Ha egy ciklusban gyorsabbak vagyunk, mint a vírus, akkor nem lesz több ciklus.

De hogy lennénk gyorsabbak, amikor nem csak a gyártással, de az elosztással is globális méretű problémák vannak? Itt Európában is mekkora káoszt sikerült csak összehozni.

Akár másnap is mehetsz a másik karodba egy újabb oltásért. :)

Jajj, de jó nekem, mindig is kísérleti kecske akartam lenni... Áruld el nekem, ha annyira nem gáz rommávakcinázni valakit, akkor miért kellett kitalálni a kombinált oltásokat, hogy lecsökkentsék az oltások számát és miért szabnak minimum intervallumokat az emlékeztetőkre?

De nem kell ilyen extrém esetre gondolni. A vírus átlag 2 betűt mutálódik havonta az RNS kódjában, de semmi se garantálja, hogy fertőzőbb, vagy akár hogy "életképes" lesz az új mutáció, hiszen véletlen atomi folyamatok hozzák létre.

Hupsz, elfelejtettem abban a topikban válaszolni. Annak az esélye szinte nulla, hogy 2 betű/hónap mutálódási sebességgel kifejlesszen rövid idő alatt egy egészen másmilyen tüskefehérjét, ami egy másik receptorhoz kapcsolódik. 3 betű kódol egy aminosavat, kb. 1200 aminosavból áll a tüskefehérje.

(off: véletlen = ismeretlen szabályszerűségek mentén működő) Most beszéltük meg, hogy 1 év alatt jelent meg olyan mutáció, amire az oltások által kiváltott immunreakció kevésbé hat, de egyébként kettő is van (a másik talán a brazil?); ha évente két új mutációt kapunk, az bőven elég ahhoz, hogy rászívjunk.

Ha két oltás között kialakul a védettség, tehát az immunrendszernek egyszerre csak egy "extra" feladattal kell megbirkóznia, az vállalható eset. De ilyen gyorsan nem tudnak kialakulni/elterjedni újabb vírusok.

Nem elég, ha évi kettőt kapunk? Mi van egyébként, ha valakinek érdekében áll ez az egész és direkt csinál újat? Tudom, hogy konteó, de elég sokan mondják, hogy ilyen "chimera" nem születik csak úgy magától, a kínaiak szabadították ránk.

Ha mégis havonta érkeznének az újabb halálos vírusok, az tömeges kihalási eseményt okozna az emberiségben, de jó eséllyel egy népcsoportban megjelenne a természetes immunitás és ők ismét benépesítenék a Földet.

1-2%-os halálozási rátával tömeges kihalás? Maximum, ha tovább pusztítjuk a világgazdaságot, akkor éhenhalasztjuk magunkat.

De ez már sci-fi kategória. :)

Inkább horror...