( RaptoR | 2021. 03. 06., szo – 20:32 )

A dél-afrikai nem elég jó neked?

Nem, mert Izraelhez képest sehol sem állnak az oltásokkal és nem is Pfizert adnak. Ha Izraelben tombolna a dél-afrikai változatú vírus, az egészen más helyzet lenne. Illetve az AZ oltásnak sem nulla a hatása. Ha a lakosság 80% be lett volna már oltva, lehet ennyi immunitás is elég lett volna a járvány megfékezéséhez. Kis immunitási hatásfokok is összeadódnak a lakosságra nézve.

 

És akkor meddig fog tartani ez az egész? Örökké? Fél évente oltás és új variáns és folyamatosan korlátozások, mert a legújabb variánsnál megint fél évet várni kell az oltásra?

Örökké nem tarthat, mert nem bírja ki a világgazdaság. Azt, hogy mennyire kell felskálázni a gyártókapacitást, nagyjából már sejtjük. Most ~1 év alatt jelent meg olyan mutáció, ami ellenállóbb az oltásra. Tehát az a cél, hogy kevesebb, mint egy év alatt rá tudjuk hangolni az oltásokat, legyártsunk belőle eleget és beoltsuk a lakosságot. Ez már kivitelezhető a mai technológiával (mRNS oltást pár hét frissíteni). Nem lesz olcsó, nem lesz könnyű, de legalább sokkal decentralizáltabb lesz a vakcinagyártás. Ha egy ciklusban gyorsabbak vagyunk, mint a vírus, akkor nem lesz több ciklus.

 

Akkor mehetek oltatni magamat kéthetente a korona ellen?

Akár másnap is mehetsz a másik karodba egy újabb oltásért. :) De nem kell ilyen extrém esetre gondolni. A vírus átlag 2 betűt mutálódik havonta az RNS kódjában, de semmi se garantálja, hogy fertőzőbb, vagy akár hogy "életképes" lesz az új mutáció, hiszen véletlen atomi folyamatok hozzák létre.

 

aztán megegyeztünk, hogy igazából fingunk nincs, hogy van-e reális esélye, hogy ilyen szintű mutáció előállhat-e, vagy sem és elengedtük

Hupsz, elfelejtettem abban a topikban válaszolni. Annak az esélye szinte nulla, hogy 2 betű/hónap mutálódási sebességgel kifejlesszen rövid idő alatt egy egészen másmilyen tüskefehérjét, ami egy másik receptorhoz kapcsolódik. 3 betű kódol egy aminosavat, kb. 1200 aminosavból áll a tüskefehérje.

 

Az emberek egészsége meddig fogja bírni, ha lesz még hat ilyen aggresszív vírus, mint a korona és lehet havonta kétszer oltani más-más vírusok ellen.

Ha két oltás között kialakul a védettség, tehát az immunrendszernek egyszerre csak egy "extra" feladattal kell megbirkóznia, az vállalható eset. De ilyen gyorsan nem tudnak kialakulni/elterjedni újabb vírusok. Az mondjuk segítene, ha az emberiség kicsit visszavenne a természet irtásából, így kisebb eséllyel találkozna vírushordozó vadonélő állattal is a lakosság. Ha mégis havonta érkeznének az újabb halálos vírusok, az tömeges kihalási eseményt okozna az emberiségben, de jó eséllyel egy népcsoportban megjelenne a természetes immunitás és ők ismét benépesítenék a Földet. De ez már sci-fi kategória. :)