( TCH | 2021. 03. 06., szo – 20:20 )

Hát igen, életet gyártani bonyolult, de vélhetően nem lehetetlen. Szerinted ott tartunk biotechnológiában, hogy immunsejteket tudunk gyártani?

A kérdés még mindig nyitva van: vajon más nincs?

Ha vannak ilyenek, akkor elszabadult a járvány, mert ezek a gócpontok nincsenek karanténban. Ha egy olyan fertőzött van, aki a tesztelésbe beleesik, akár azért mert úgy érzi, hogy szükséges, akár azért, mert kórházba kerül, akár azért, mert reprezentatív szúrópróbán kiderül, akkor a góc teljes egésze felderítődik a kontaktkutatás során. Ha az zavar, hogy az antitest teszt 71 százalékos, akkor is lesz sok ezer emberből sok ezer, akiknél kiderül, hogy fertőzött volt vagy még mindig fertőzött. De ilyenek nem derültek ki egyik olyan országban se, ahol korrekten végzik a munkájukat az epidemiológusok...

Az antitest teszt, az nem 71%-os, hanem 71%-ban rossz, azaz 29%-os, de ez tényleg mellékes. A gócot nem tudod "feltakarítani", mert mire eljutottál hozzájuk, addigra felszámolódott. Esetleg pár esetet utólag találtál.

Ezért cél a közösségi immunitás, és akkor nem lesz ismerős a helyzet. Várj, innen indultunk.

És ez az, ami úgy néz ki, hogy nem akar sikerülni. Igen. Valóban innen indultunk.

Elvileg akkor egyetlen olyan baktérium és vírus sincs, amelyik rezisztens lett. Gyakorlatilag mégis vannak rezisztens baktériumok és vírusok. Miért?

Hát ha elcseszik... El fogják cseszni? A kontaktfelderítést direkt nem, ezt meg direkt igen? Érdekes kettősmérce, hogy az egyiknél szerinted a járványügyiek 100%-os munkát végeztek, a másiknál meg úgyis elkúrják, mert csak.

De te most egy komplett legnagyobb fokozatú biohazard laboratóriumot álmodsz egy közönséges kórházba, ahonnan nem tud kijutni a külvilágba egy vírus sem, mert túlnyomásos ruhában dolgoznak csökkentett légnyomású térben, komplex légszűrő és légkezelő rendszerrel. Úgy gondolod, hogy a jelenleg kórházban ápolt ~6000 embernek lehet ilyet építeni? Mennyibe kerülne?

Én ilyet nem mondtam, jó dolog szalmabábot csépelni? A kezdetektől fogva azt mondom, hogy a kezelésekkel az illető nem kerül kórházba, szerinted miért hivatkoztam az előző körben az otthoni karanténra?

Hogy lassítsuk a járvány terjedését. A karantén nem olyan, hogy nem juthat ki vírus, hanem olyan, hogy lényegesen kevesebb jut ki, mintha nem lenne.

Ha otthon ülök a lakásomban és nem megyek ki addig, amíg ki nem döglött a vírus, akkor az hogy is fog kiszabadulni? Ehhez képest nemhogy kezelést nem kapnak az otthoni karanténosok, de csak simán pár nap karantén után visszaengedik őket a többiek közé. Úgy rendben van, de ha kezelni kéne őket, akkor csakazértis mindenki elkapná tőlük? Miféle logika ez?

Egyedi esetekkel, szerinted világszintű járvány, ha van egy-egy eset egy vírusból? Mi a definíciód a világszintű járványra?

Ha csak egyedi esetek lettek volna, nem maradnak fennt róla emlékek; ha egy ember hal vagy nyomorodik bele valamibe, akkor az kevés emberhez jut el információként, főleg a régi időkben. Világszintű járvány az, ha a betegség bejárja a világot. A sebesség nem számít. Az egész polio egyetlen világszintű járvány, csak többszáz év kellett neki a world tour-hoz, míg a koronának elég volt fél év. Egyébként most már nyugodtan terjedhetne a polio is és vannak is polio-s esetek, de mégsem tör ki újabb többtízmilliós járvány. Most ugyanabban a korban van mindkét kór, de csak a COVID csinált tömegjárványt, pedig kevesebb esetszámból indult, mint a polio: gondolj csak bele, polio-ból mennyi lehetett világszinten 2018-ban, párezer? És COVID? Nulla. Mégis látod az eredményt. Egyszerűen a két vírus nem ugyanúgy fertőz és terjed és mutálódik, ezért lehetett a polio-t rommászívatni vakcinákkal és ezért nem akar ez sikerülni a koronával.

Te próbáld csűrni-csavarni, holott nem volt a XIX. század előtt világszintű járvány, idéztem is arról az oldalról, amit bizonyítékként hoztál fel.

Igazából a "világjárvány" kitételt te erőltetted bele, én azt mondtam, hogy a betegség jelen volt már az ókorban is. És járvány meg garantáltan volt, mert ha a betegség valahol megállt volna, akárhol, akármikor, akkor ma már nem létezne. Ez józan paraszti ésszel is belátható, hogy ha kétezer év után még velünk van, akkor ez bizony folyamatosan terjedt. És ha már az ókorban is ismerték Eurázsia különféle pontjain, akkor már akkor is terjedt.