( RaptoR | 2021. 03. 06., szo – 19:19 )

És? Nem megéri hosszútávon?

Megéri persze, de oltást 1 év alatt sikerült kifejleszteni, így az lesz az igásló a járvány megfogásában. De mivel nem 100%-os, ezért szükség lesz gyógyszeres kezelésre is.ó, de nem az oltás helyett, hanem mellette.

 

Mit tekintünk késői fázisnak?

Jó kérdés, én úgy határoznám meg, hogy amikor a vírus elterjedt a szervezetben és egyszerre több szervet támad meg. Ekkor rengeteg energiába kerül az immunrendszernek kitakarítani a vírust úgy, hogy közben ne okozzon túl nagy kárt a szervezetnek.

 

Azért ez nem egy nap alatt alakul ki, vannak előjelei, amikkel az ember orvoshoz fordul.

Van, de sokszor elég gyorsan romlik a beteg állapota (1-2 nap). Sok esetben pedig nem okoz fulladásos tünetet a leeső oxigénszaturáció, csak az orvos néz egy nagyot, amikor megméri a látszólag.

 

mi károsabb, egyszer teletömni anti-COVID gyógyszerrel valakit, vagy évtizedekig injekciózni párhavonta?

Erre nem lehet ma még válaszolni, hiszen engedélyezett anti-COVID gyógyszer egyelőre nincsen, így nem ismertek a kockázatai sem. Az oltás vállalható kockázatot jelent.

 

Ez tévedés: a vírusölők direktben a vírust pusztítják.

Egy betegen belül. Előtte megfertőzhetett akármennyi embert. Az oltás (izraeli adatok alapján) segít a terjedés megállításában is (még ha nem is tökéletesen), hiszen a lakosság többsége megkapja. Egy gyógyszert nem hiszem hogy prevenciós céllal be fognak adni minden lakosnak, ha tünetes, ha nem.

 

a) nincs elég

Csak idő kérdése és lesz.

 

b) a lakosság 1/3-a nem oltható, mert kiskorú, beteg, terhes, stb.

Tudom, posztoltam is róla. Azonban ez is csak idő kérdése, 16+ éves fiatalokra már folyik a tesztelés (utána gondolom mennek lefelé a korban), terhes nőket is tesztelik előbb-utóbb, hogy már látták: nem terhes felnőttekre jól működik. A maradék lakosságot meg nem kell beoltani, nem szükséges 100% átoltottság a járvány megfékezéséhez.

 

(ondolom s/okozzuk/akadályozzuk...

Thx a javítást, átmeneti fogalmazási zavar.

 

Onnantól kezdve viszont nem értem miért jobb az oltással való spekulálás, mint a kezeléssel.

Csak egy példa volt a preventív módszerek másodlagos pozitív hatásáról. Egyébként meg sokkal egyszerűbb és hatékonyabb az immunrendszerünket mesterlövész üzemmódban bevetni, mint szőnyegbombázósban. Néha az immunrendszer működés több kárt okoz, mint maga a vírus. Gyógyszeres kezelésre is szükség van/lesz, de a járványt oltással lehetséges csak legyőzni belátható időn belül.