( RaptoR | 2021. 03. 06., szo – 18:43 )

USA üzleti érdeke az is, hogy ne legyen egy rakás long covidos beteg, aki kiesik a munkából, kevesebbet fogyaszt. Az átlag amerikai meg kvázi egy komolyabb betegség után csődbe megy (pláne most), és csak tologatja maga elött az adósságát. Jobb ha visszamegy dolgozni.

Az említett cikkekben leginkább csak találgatások vannak. Az izraeli számok (ők állnak legjobban az oltással) meg konkrét értékek. Ameddig nem mutatsz valami olyan forrást, ami mutatna egy ellenpéldát, vagy nem változik drasztikusan negatív irányba az izraeli helyzet, addig nem tekintem az állításaidat megalapozottnak.

 

hanem az, hogy fél év múlva megint lehet oltani

Ez valóban benne van a pakliban. Lehet szükség lesz a vakcinagyártás újabb felskálázására. Azonban a vírus nem mutálódik olyan gyorsan, hogy oltással ne lehessen megfogni egyik állapotában..

 

Szerinted meddig fogja bírni az emberek egészsége, ha félévente beléjük nyomnak egy dupla korona oltást?

Végtelen ideig? Valamit valamelyikünk nagyon nem ért. Az immunrendszer folyamatosan küzd vírusok és egyéb kórokozók ellen, tök mindegy neki, hogy épp egy oltásból származik-e a leküzdendő feladat. Nekem a háziorvosom egyszer azt mondta, hogy egy karba két hetes időközönként lehet kapni oltást. Olyan limitről nem tudok, hogy egy ember évente max x db oltást kaphat.

 

Meddig fogja bírni, ha nem két-három variáns lesz per félév, hanem húsz?

A SARS-CoV-2 vírus az ACE2 receptort használja a sokszorozódáshoz, aminek a molekuláris szerkezete adott. Van egy limitje annak, hogy mennyit mutálódhat a tüskefehérje, hogy egyszerre el tudja kerülni az antitestet, de közben még hatékonyan tudjon csatlakozni a receptorhoz. Legrosszabb esetben készül többféle vakcina (vagy egy kombinált), ami egy-egy víruscsaládra lesz jatékony. Mint mondtam korábban: egyszer kell megfogni a járványt, utána nagyon lecsökken az új variánsok kialakulásának valószínűsége, nem mutálódik olyan gyorsan ez a vírus.

 

Meddig fogja bírni, ha kapunk még pár ilyen vírust, mint a korona?

Gazdaságilag nem sokáig. Ezért fognak még több pénzt beleölni a prevencióba (=oltásokba).