( TCH | 2021. 03. 06., szo – 17:03 )

Nem mindegy, hogy a betegség melyik szakaszában van a beteg. Különböző szakaszokban más-más gyógyszerre van szükség. Ezáltal nem is egy gyógyszerre lenne szükség, hanem többre (=> több pénzbe kerül kifejleszteni, több idő, stb.)

És? Nem megéri hosszútávon?

Ha lenne a betegség kezdeti fázisán hatékony gyógyszer, akkor még mindig ott van az a probléma, hogy miként találjuk meg ezeket a betegeket. Ha csak késői fázisban fordulnak orvoshoz, akkor már lehet nem fogják tudni megmenteni a beteget.

Hogy micsoda? Mit tekintünk késői fázisnak? Amikor már nem kap levegőt? Azért ez nem egy nap alatt alakul ki, vannak előjelei, amikkel az ember orvoshoz fordul. Ha meg nem, akkor meg nem is kerül vele kórházba, leküzdötte magától.

Egyik gyógyszer sincs mellékhatás nélkül, miből gondolod hogy kísérleti gyógyszerek elfogadottsága jobb lenne, mint a vakcináké?

Ez már megint gizike, gőzeke: a gyógyszert akkor adom, ha valaki beteg, a vakcinázást meg itt már félévente csinálni akarják a kormányok; szerinted mi károsabb, egyszer teletömni anti-COVID gyógyszerrel valakit, vagy évtizedekig injekciózni párhavonta?

Gyógyszereknél is lehet gyártási kapacitási probléma.

Ez tény, de az a vakcinánál is van, szóval 1:1.

A gyógyszeres kezelés csak tüneti kezelés, nem állítja meg a járványt.

Ez tévedés: a vírusölők direktben a vírust pusztítják.

Ezzel szemben a vakcina sokkal egyszerűbb: pár dollárba kerül, már ki van fejlesztve/tesztelve, tömegesen adható.

A tesztelve rész azért eléggé sorjás...a tömegesen adhatóról nem is beszélve, amikor a) nincs elég, b) a lakosság 1/3-a nem oltható, mert kiskorú, beteg, terhes, stb.

Még az is lehet, hogy pont most okozzuk meg a SARS-CoV-3/4/5 vírus okozta járványt, mert pl. az oltásra kialakult T-sejtes immunitás jó lesz azokra is.

(Gondolom s/okozzuk/akadályozzuk...) Lehetni minden lehet, de az ellenkezője is. Ha már kimondjuk, hogy lehet, akkor beismerjük, hogy spekulálunk. Onnantól kezdve viszont nem értem miért jobb az oltással való spekulálás, mint a kezeléssel.

Emellett oltással aktívan teszünk az ellen, hogy új variáns alakuljon ki.

De nem eleget, nem tudjuk megakadályozni. Az influenzánál sem sikerült.