( _Franko_ | 2021. 03. 06., szo – 15:08 )

Hiába lovagolsz itt a mutáns és variáció közti különbségeken

Próbálom tisztázni a fogalmakat.

a poliora nem kell félévente új hatóanyagot kifejleszteni és nem kell félévente újraoltani minden egyes emberi lényt.

Nem kell, mert nincs belőle világméretű járvány (= nem mutálódik, mert nem terjed). Ha ugyanekkora polio járványok lennének, mint SARS-CoV-2, akkor abból is lenne több mutáció.

Mondhatnám, hogy te meg ezt értelmezd, de pontosan tudom, hogy nagyon is jól érted.

Akkor gondolkodj egy kicsit, hogy mekkora fertőzési bázison hasonlítasz össze két vírust.

Azaz: 50-enen kaptak calcifediol-t, 26-an nem, az 50 emberből egy került intenzívre és túlélte, a 26-ból 13 került intenzívre és kettő bele is halt. És ez csak egy példa volt. Nem vágyálom.

Pár ezres mintán meg kiderül, hogy ez statisztikai hiba volt. De amúgy nem te degradáltad korábban, hogy mennyi mintán volt valami észrevétel? Dehogynem: "Egy 177-es csoport egyharmada "fáradtságra" panaszkodik, aminek könnyen lehet, hogy köze nincs a COVID-hoz és ez súlyos szövődmény?"

Mi ez a kettős mérce?

Kezded összemosni a dolgokat; én hol írtam, hogy a kezeléseket a mutációk számának csökkentése miatt kéne erőltetni? Én azt írtam, hogy azért kellene olyan kezeléseket kifejleszteni, amikkel kordában tartható a kialakult fertőzés, mert akkor érdektelen, hogy hány mutációja lesz; hacsak nem változik meg annyira drasztikusan, hogy az ellene adott kezelés hatástalan lenne, de ahhoz nagyon nagyfokú mutáció kellene. A fertőzések és mutációk korelálását a vakcina hatékonytalanságára hoztam példának.

Hogy a viharba ne számítana a mutációk száma a kezelések kapcsán?! A gyógyszer-rezisztencia mond valamit? Mit kezdesz azzal a helyzettel, amikor a mutáció rezisztens lesz a kezelésre? Hirtelen keresel egy új gyógyszert?

50 milliós lakosságból 2000 tünetmentes COVID fertőzött nekem nem tűnik lehetetlennek. Egyébként kezd az egész átmenni játékba a számokkal.

Oké, akkor 92 ezer pontosan ismert eset helyett 94 ezer eset van? Ez mégis mennyiben módosítja ez lényegesen a halálozási arányokat?

Gizike, gőzeke.

Miért is? Találunk egy fertőzöttet x városban, miért is kellene minden lakost letesztelni az országban? Miért nem elég azokat, akikkel a fertőzött találkozott?

Na, ezen lepadlóztam... 2020 elején meg működő vakcina sem volt, akkor ezen logika mentén kár volt a vakcinálba időt, munkát és pénzt ölni, nem? Jajj... Pont azért kéne gyúrni a kezelésekre, mert abból még nincs olyan, amit ténylegesen be lehetne vetni, csak biztató részeredmények vannak.

Miért nem a megelőzésre koncentrálunk? A járványos gyermekbénulás kezelésére se koncentrál senki. Mert megelőzhető. Te valami kifordított logika alapján tünetet akarsz kezelni.

Ld. feljebb: ha kordában tartható a kialakult fertőzés, akkor érdektelen, hogy hány mutációja lesz.

Nem, nem érdektelen.

Mert nem előzöl meg semmit. Jön az új variáns, jöhet az új oltóanyag, de mire itt van, addigra itt a még újabb variáns. A kezelések szempontjából mindegy melyik variánst kaptad el, mert a tüskefehérjéjének semmi köze nem lesz ahhoz, hogy milyen anyagtól döglik meg.

Csakhogy ez nem igaz, mert a mutációtól lehet rezisztens arra az anyagra, ami most még ráadásul nem is ismert.

Az előbb még 70%-os átoltottság kellett volna a nyájimmunitáshoz, hogy lett ebből hirtelen 30%?

Csökkennie kellene az új eseteknek, nem növekednie, márpedig a cseheknél úgy növekszik, mint soha eddig. A nyájimmunitásnál teljesen el kellene tűnnie.

Én hol mondtam a polio fertőzések számosságával vagy a halálozási arányával kapcsolatban bármit? Te miről beszélsz? Én azt mondtam, hogy az ellen azért jó az oltás, mert nem kell mindenkit félévente rommáinjekciózni az oltóanyagával.

Mert nem hagytuk világméretű járvánnyá nőni. Azért.