( TCH | 2021. 03. 06., szo – 12:04 )

A variáns nem mutáció, ilyen szempontból a SARS-CoV-2 még csak egy variáns.

Köszönöm, akkor meg polio-ból egyféle van, többszáz év ismeretség után.

Sokezredik mutáció, tucatnyi klád, egy variáns: https://nextstrain.org/ncov/global

Akkor úgy kérdezem, hogy oltási "kompatibilitás" tekintetében hanyadik. A britre még azt mondták, hogy jók ellene a vakcinák (kivéve az egyiket), de a dél-afrikaira már csak korlátozottan bírnak hatással. Holnap majd jön az antartikai variáns, aztán a marsi variáns és azokra meg már egyáltalán nem fognak hatni a vakcinák. Oké, fél év és itt az új oltóanyag. Addigra meg itt van három új variáns, amire már nem, vagy csak részlegesen hat. Kezdődik minden előről. A korlátozásokat meg sosem lehet majd feloltani, de cserébe fél évente lehet mindenkit beoltani, aki egyáltalán oltható.

Dél-Koreában erre van külön alkalmazás, amivel visszakövethető, hogy ki mikor volt hol, ami alapján behívják tesztelésre, ha érintkezhetett egy fertőzöttel. Ausztráliában és Új-Zélandon is nyomon követik, hogy ki mikor volt egy-egy olyan helyen (tömegközelekedés, étterem, egyéb), ahol ismeretlenekkel érintkezett és ez alapján követik vissza, mint kontakt. Megvannak erre a megfelelő IT támogatott epidemiológiai módszerek, csak nem néztél utána vélhetően.

Nem érted: van egy csendes terjesztő, sosem derül ki róla, hogy fertőző volt, megfertőzött húsz embert, ebből 16-nak egyáltalán nem voltak tünetei, 4 azt hitte, hogy allergiás valamire, azért folyik az orra. És így tovább. Ezek hol jelennek meg a statisztikákban? Ezeket hol követik le, ha sosem derült ki róluk, hogy ők fertőztek, nem pedig az, hogy ők kontaktoltak egy fertőzöttel.