( neutrino | 2021. 03. 05., p – 11:42 )

Egy szerverszobának több oldalról is védettnek kellene lennie az ilyesmi ellen. Nézzük meg kicsit jobban, mik ezek:

- független klíma (tehát, nem az épület központi klímacsatornáin keresztül hűtik (elterjedj megoldás erre a fan coil))

- légtömör helyiség, tehát nem "szelel" sehol, nem megy ki és nem jön be kontrollálatlan levegő (pl kábelcsatornákon, gipszkarton illesztéseknél ...stb)

- független (lokális) oltóközponttal rendelkezik, ami összeköttetésben van a házközponti tűzjelző rendszerrel átjelzés és vezérlés végett. Ha a lokális központ jelzést ad, a házautomatikai rendszernek le kell állítani a klímákat, esetleg a betápot is. Ezzel párhuzamosan megindul az oltás, a lokális központ - jellemzően - 30 másodperces előjelzés után (hagyd el a helyiséget) lezárja az ajtókat, amiket ezután a vésznyitóval lehet nyitni amig az oltás tart. A szolenoidok kinyitják a palackokat és megkezdődik az oltás.

- oltógáz: ez ugyebár többféle lehet, senki se gondoljon arra hogy megnyitotta az automata a sprinklert és lelocsolt mindent. Vannak kémiai és fizikai módon oltó gázok. Az égéshez ugyebár 3 dolog szükséges: éghető anyag, oxigén, hő. Ha ebből 1-et semlegesítesz, akkor az égés megszűnik.

 

A palackok ára több mint borsos, még egy kis szerverszoba (pl 20 nm) lefedésére alkalmas mennyiség is olyan ~1-1.5M Huf (pl FM200 kémiai (hűtő) gázzal, de inergen (o2 kiszorítós) gázzal már kb 2M), attól függően milyen típusú a gáz. Szóval a pár milliós kár a palackok pótlásából adódik.