( enpassant | 2021. 03. 04., cs – 07:42 )

Nem, mert minél több fertőzés (pontosabban vírusszaporodás) történik annál nagyobb az esély a komolyabb mutáció kialakulására.

Magára a mutációra igaz amit írsz. Minél több a fertőzés, annál több mutáció lesz. Sőt, egy adott fertőzött esetében is, benne minél több vírus keletkezik, annál több mutáció lehet benne.

Ahhoz, hogy egy mutáció terjedni is tudjon, ahhoz kellenek még további feltételek. Amikor egy személyben megjelenik egy mutáció, akkor egyetlen mutálódott vírus áll szemben a sok ezer milliárd nem mutálódott vírussal. Itt folyik egy harc az életben maradásért és a szaporodásért. Ez egyrészt folyik a többi vírus és baci ellen, mivel közös az erőforrás (a "táplálék"), amit használnak a szaporodásukhoz, másrészt folyik a harc az immunrendszer ellen.

Annak az egy szem mutálódott vírusnak sokkal jobb életrevalósága kell legyen az összes másik vírus és bacilussal szemben és az immunrendszerrel szemben is. Akkor terjed nagyon a mutált vírus a nem mutálthoz képest, ha az immunrendszer a nem mutáltat már felismeri és pusztítja, de a mutáltat meg nem. Ez egy természetesen kialakult és működő immunrendszernél nagyon ritka. Viszont egy mesterségesen megtámogatott immunrendszernél elég gyakori. Ez utóbbi olyankor jön létre, ha pl. orvossággal, antibiotikummal, vakcinával segítjük a szervezetet, hogy a vírus egy-egy tulajdonságát felismerje és küzdjön ellene. Sajnos sok más tulajdonságát nem fogja ismerni, így azokra történt mutáció esetén azokra nem lesz hatása, így azok szaporodni fognak.

Nem véletlen, hogy egyre több és több antibiotikum lesz hatástalan, és egyre több és több, egyre durvább bacilus jelenik meg.