( kantal | 2021. 02. 27., szo – 10:16 )

A válaszaitok alapján továbbgondolva a témát, úgy gondolom, hogy igenis járható lenne az általam javasolt út. Néhány érv:

- A bérgyártók új gyártósorainak létrehozása vagy a régiek módosítása természetesen időbe telik, amihez még hozzáadódik az a jelentős mennyiségű idő, is ami a fejlesztő cég és a gyártó közötti szerződéses huzavonából származik. Ez utóbbi valószínűleg az ár és a titoktartási kötelezettségek alapos "megrágásának" következménye. És ezt minden egyes gyártó esetében el kell végezni; és vajon a fejlesztő cégnek hány embere van ehhez a procedúrához, hány szerződéses tárgyalást képesek egyidejűleg levezényelni? Az általam javasolt megoldás ezt kiküszöbölné.

- A WHO által a fejlesztő cégnek kifizetett összeg "biztos" pénz. Ha jól tudom kétféle vakcina van, az mRNS-alapú és a teljes, de elölt vírust tartalmazó; és több cég is kifejlesztette vagy az egyiket vagy a másikat. A működési mechanizmusok mindenki által ismertek, a szabadalom és a titoktartás valószínűleg a gyártás technológiájára vonatkozik, ami vakcinánként jelentős mértékben különbözhet a (termelési) hatékonyság és a költség tekintetében. De mindez azt is jelenti, hogy aki most nyerő helyzetben van, azt fél év múlva leelőzhetik, hiszen egyre több kutató cég áll elő újabb vakcinával. Tehát a "biztos" pénz, ha elég nagy, és talán nem is kell olyan óriásinak lennie, nem rossz üzlet. (Ha Rt.-ről van szó, akkor a részvényesek bizonyára örülnének a búsás osztaléknak, és megszavaznák az üzletet.)

- Nyilván valamilyen szabályrendszert fel kell állítani arra vonatkozóan, hogy a WHO mely vakcinákat vagy egyéb gyógyászati termékeket "válthatna meg", de ez nem lehet probléma, hiszen a kereskedelmi tevékenység nemzetközi szabályozására vannak példák (lásd WTO).

- A "nyílt forrás" (nem csak a szoftverre gondolok), a tudás megosztásának gyakorlata már bizonyított, előreviszi a fejlődést, építkezni lehet rá, gyorsabban lehet előrehaladni. (Ez utóbbi indokoltsága nem kérdéses, mert a KV-n kívül még nagyon sok súlyos gyógyítandó betegség van; na meg, ott van még a szibériai permafrostból lassan, de biztosan felszabaduló egyéb sok szörnyűség is.)

- A fejlesztő cég, amelynek a termékét kivásárolták, új kutatási irányokba indulhat el (vagy be is fejezheti működését, ha eleve csak a kivásárlást célozta meg).

(Egy megjegyzés: Amikor évekkel ezelőtt nem a KV volt a "téma", hanem még az AIDS, ami ugye még továbbra is súlyos problémát jelent, akkor olvastam, hogy India a szabadalmakkal nem törődve, a legfertőzöttebb Afrikának az "eredeti" ár töredékéért terítette a gyógyszert. Valahogy nem tudom elítélni, bár nyilván ez is csak üzlet volt, és nem emberbaráti cselekedet. )